Pregled bibliografske jedinice broj: 1249064
HACCP SUSTAV U PRERADI KOZICA
HACCP SUSTAV U PRERADI KOZICA, 2017., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1249064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HACCP SUSTAV U PRERADI KOZICA
(HACCP IN SHRIMP PROCESSING)
Autori
Vuković, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
15.02
Godina
2017
Stranica
52
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
HACCP ; analiza opasnosti ; mariniranje ; smrzavanje ; kozica
(HACCP ; hazard analysis ; marination ; freezing ; shrimp)
Sažetak
U ovom diplomskom radu analizirana je primjena i provedba HACCP plana za tehnološke procese smrzavanja i mariniranja kozice Parapenaeus longirostris (Lucas, 1846) u obrtu Centaurus u Splitu. Za provođenje HACCP sustava korišteno je 12 koraka koji sežu od formiranja HACCP tima pa sve do pohranjivanja spisa i dokumentacije. Svaki pojedini korak detaljno je opisan i obrađen. Cilj uvođenja HACCP sustava u prvom redu bila je analiza opasnosti i smanjenje rizika koje dva navedena proizvoda predstavljaju za potrošače. U sklopu rada analizirani su postojeći rizici i opasnosti koji se mogu pojaviti u radu s kozicom, poput bioloških, kemijskih i fizičkih opasnosti. Sastavljenim planom uspostavljen je učinkoviti sustav upravljanja i kontrole potencijalno rizičnih situacija, brza reakcija na iste te zdravstvena ispravnost i sigurnost hrane u cijelom lancu opskrbe, od ulova kozica do krajnjeg potrošača. Implementacija sastavljenog plana omogućila je da proces proizvodnje bude u skladu sa standardima, a opasnosti pod nadzorom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)