Pregled bibliografske jedinice broj: 1249061
PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA
PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1249061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA
(FOOD ADDITIVES IN MARINE PRODUCTS)
Autori
Matulić, Antea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
prehrambeni aditiv ; biljni ekstrakti ; oksidacija lipida ; alergeni
(food additive ; herbal extracts ; lipid oxidation ; allergens)
Sažetak
Prehrambeni aditivi ili dodaci koriste se u proizvodnji hrane kako bi se proizvodima produljio rok trajanja ili poboljšala određena svojstva. Dodaci hrani mogu biti prirodni ili umjetni (sintetizirani). U proizvodima morskog ribarstva dodaci se najčešće koriste za sprječavanje oksidacije lipida koja uvelike utječe na kakvoću tih proizvoda te za kočenje rasta mikroorganizama. Današnji prehrambeni trendovi promiču korištenje prirodnih aditiva u proizvodima, jer umjetni u većim količinama mogu izazvati štetan učinak za ljudsko zdravlje. Od prirodnih aditiva u ribarstvu se najčešće koriste biljke i biljni ekstrakti koji ne samo da svojom aromom doprinose okusu proizvoda već imaju antioksidativni i antimikrobni učinak u proizvodu. Kako bi se osigurala pravilna uporaba aditiva u hrani i spriječile alergijske reakcije kod ljudi, aditivi su kategorizirani i označeni E brojevima te je njihova primjena regulirana kroz zakonske akte. Iz istoga je razloga jako važno da je proizvod dobro i jasno deklariran zbog sigurnosti i zdravlja potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)