Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249061

PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA


Matulić, Antea
PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA
(FOOD ADDITIVES IN MARINE PRODUCTS)

Autori
Matulić, Antea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
21

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
prehrambeni aditiv ; biljni ekstrakti ; oksidacija lipida ; alergeni
(food additive ; herbal extracts ; lipid oxidation ; allergens)

Sažetak
Prehrambeni aditivi ili dodaci koriste se u proizvodnji hrane kako bi se proizvodima produljio rok trajanja ili poboljšala određena svojstva. Dodaci hrani mogu biti prirodni ili umjetni (sintetizirani). U proizvodima morskog ribarstva dodaci se najčešće koriste za sprječavanje oksidacije lipida koja uvelike utječe na kakvoću tih proizvoda te za kočenje rasta mikroorganizama. Današnji prehrambeni trendovi promiču korištenje prirodnih aditiva u proizvodima, jer umjetni u većim količinama mogu izazvati štetan učinak za ljudsko zdravlje. Od prirodnih aditiva u ribarstvu se najčešće koriste biljke i biljni ekstrakti koji ne samo da svojom aromom doprinose okusu proizvoda već imaju antioksidativni i antimikrobni učinak u proizvodu. Kako bi se osigurala pravilna uporaba aditiva u hrani i spriječile alergijske reakcije kod ljudi, aditivi su kategorizirani i označeni E brojevima te je njihova primjena regulirana kroz zakonske akte. Iz istoga je razloga jako važno da je proizvod dobro i jasno deklariran zbog sigurnosti i zdravlja potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matulić, Antea
PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Matulić, A. (2018) 'PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matuli\'{c}, Antea}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {prehrambeni aditiv, biljni ekstrakti, oksidacija lipida, alergeni}, title = {PREHRAMBENI DODACI U PROIZVODIMA MORSKOG PORIJEKLA}, keyword = {prehrambeni aditiv, biljni ekstrakti, oksidacija lipida, alergeni}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matuli\'{c}, Antea}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {food additive, herbal extracts, lipid oxidation, allergens}, title = {FOOD ADDITIVES IN MARINE PRODUCTS}, keyword = {food additive, herbal extracts, lipid oxidation, allergens}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font