Pregled bibliografske jedinice broj: 1249058
TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE
TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1249058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE
(TRADITIONAL AND MODERN TECHNOLOGIES OF MARINATING
FISH)
Autori
Cvitković, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
19
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
mariniranje ribe ; hladne marinade ; vruće marinade ; ceviche i carpaccio
(marinating fish ; cold marinades ; hot marinades ; ceviche ; carpaccio)
Sažetak
Mariniranje je jedna od najstarijih, kemijskih metoda konzerviranja kojom se dobivaju kiselkasti proizvodi, nježne teksture i ograničenog roka trajanja. Sastojci koji se koriste za konzerviranje su sol i octena kiselina te u novije vrijeme sokovi citrusnog voća. Marinadama se dodaju se raznovrsni začini koji joj daju karakterističan okus i miris. Proizvodi dobiveni mariniranjem nazivaju se marinade. Postoji nekoliko načina mariniranja ribe, a obuhvaćaju tradicionalne tehnologije kojima se proizvode hladne (bez termičke obrade) i vruće (kuhane ili pečene) marinade i moderne tehnologije. Svjetski trendovi promoviraju konzumaciju sirove i blago procesirane hrane, stoga moderne tehnologije mariniranja uključuju hladne marinade koje se provode upotrebom sokova citrusnog voća. Takvim blagim procesima bez termičke obrade važno je posebnu pažnju pripisati opasnostima koje sirovi proizvodi predstavljaju za potrošače.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)