Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249058

TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE


Cvitković, Nika
TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE
(TRADITIONAL AND MODERN TECHNOLOGIES OF MARINATING FISH)

Autori
Cvitković, Nika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
19

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
mariniranje ribe ; hladne marinade ; vruće marinade ; ceviche i carpaccio
(marinating fish ; cold marinades ; hot marinades ; ceviche ; carpaccio)

Sažetak
Mariniranje je jedna od najstarijih, kemijskih metoda konzerviranja kojom se dobivaju kiselkasti proizvodi, nježne teksture i ograničenog roka trajanja. Sastojci koji se koriste za konzerviranje su sol i octena kiselina te u novije vrijeme sokovi citrusnog voća. Marinadama se dodaju se raznovrsni začini koji joj daju karakterističan okus i miris. Proizvodi dobiveni mariniranjem nazivaju se marinade. Postoji nekoliko načina mariniranja ribe, a obuhvaćaju tradicionalne tehnologije kojima se proizvode hladne (bez termičke obrade) i vruće (kuhane ili pečene) marinade i moderne tehnologije. Svjetski trendovi promoviraju konzumaciju sirove i blago procesirane hrane, stoga moderne tehnologije mariniranja uključuju hladne marinade koje se provode upotrebom sokova citrusnog voća. Takvim blagim procesima bez termičke obrade važno je posebnu pažnju pripisati opasnostima koje sirovi proizvodi predstavljaju za potrošače.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvitković, Nika
TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Cvitković, N. (2018) 'TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitkovi\'{c}, Nika}, year = {2018}, pages = {19}, keywords = {mariniranje ribe, hladne marinade, vru\'{c}e marinade, ceviche i carpaccio}, title = {TRADICIONALNE I MODERNE TEHNOLOGIJE MARINIRANJA RIBE}, keyword = {mariniranje ribe, hladne marinade, vru\'{c}e marinade, ceviche i carpaccio}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitkovi\'{c}, Nika}, year = {2018}, pages = {19}, keywords = {marinating fish, cold marinades, hot marinades, ceviche, carpaccio}, title = {TRADITIONAL AND MODERN TECHNOLOGIES OF MARINATING FISH}, keyword = {marinating fish, cold marinades, hot marinades, ceviche, carpaccio}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font