Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249057

UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE


Kuzmanić, Pave
UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE
(THE EFFECT OF FISHING GEAR AND POSTMORTEM HANDLING ON QUALITY CHANGES IN FISH)

Autori
Kuzmanić, Pave

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
23.09

Godina
2019

Stranica
27

Mentor
Šimat, Vida

Neposredni voditelj
Brčić, Jure

Ključne riječi
Kvaliteta ribe ; ribolovni alati ; parangal ; koća ; posmrtne promjene ; mliječna kiselina ; bakalar
(Fish quality ; fishing gear ; longline ; trawl ; post-mortem changes ; lactic acid ; Atlantic cod)

Sažetak
U ovom radu dan je pregled novije literature o utjecaju različitih alata i tehnika ribolova na kvalitetu ulova s posebnim osvrtom na utjecaj udičarskih i povlačnih alata kao i postulovnih manipulacija koje mogu pridonjeti kvaliteti ribe u daljnjem rukovanju. Dodatno, opisan je i indeks oštećenja tijekom ulova (engl. catch damage indeks) kao primjer novije metode za procjenu oštećenja komercijalnih vrsta u ulovu. Promjene koje se javljaju tijekom lova i u postulovnoj manipulaciji imaju značajan utjecaj na smanjenje kvalitete ribljeg mesa na način da ubrzavaju posmrtne promjene te dovode do denaturacije dijela bjelančevina, smanjuju kapacitet zadržavanja vode i utječu na okus i boju te prezentaciju mesa ribe. Literatura opisuje mnoge eksperimentalne ribolovne tehnike i poboljšanja alata kojima je za cilj umanjiti djelovanje alata kako bi na tržište došao što bolji i kvalitetniji proizvod. Primjena postulovnih metoda za smanjenje stresa i odgodu posmrtnih reakcija (odmaranje ribe, ošamućivanje ribe strujom, kvalitetno iskrvarenje odmah po ulovu, te uklanjanje utrobe) iziskuje dodatno vrijeme i ljudstvo ali umanjuje posmrtne promjene na mesu čime je i plasman ribe olakšan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)

Avatar Url Jure Brčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kuzmanić, Pave
UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Kuzmanić, P. (2019) 'UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmani\'{c}, Pave}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {Kvaliteta ribe, ribolovni alati, parangal, ko\'{c}a, posmrtne promjene, mlije\v{c}na kiselina, bakalar}, title = {UTJECAJ RIBOLOVNIH ALATA I POSTULOVNE MANIPULACIJE NA POSMRTNE PROMJENE U MESU RIBE}, keyword = {Kvaliteta ribe, ribolovni alati, parangal, ko\'{c}a, posmrtne promjene, mlije\v{c}na kiselina, bakalar}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmani\'{c}, Pave}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {Fish quality, fishing gear, longline, trawl, post-mortem changes, lactic acid, Atlantic cod}, title = {THE EFFECT OF FISHING GEAR AND POSTMORTEM HANDLING ON QUALITY CHANGES IN FISH}, keyword = {Fish quality, fishing gear, longline, trawl, post-mortem changes, lactic acid, Atlantic cod}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font