Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249054

NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA


Paraman, Tončica
NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA
(NEW TECHNOLOGIES IN THE PROCESSING OF FISHERY PRODUCTS)

Autori
Paraman, Tončica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
33

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
proizvodi ribarstva ; tehnološke inovacije ; novi procesi konzerviranja ; konzerviranje visokim tlakom ; konzerviranje zračenjem ; konzerviranje ultrazvukom
(fishery products ; technological innovations ; new conservation technologies ; high pressure conservation ; radiation ; ultrasonic conservation)

Sažetak
U ovom radu dan je pregled novih tehnologija i metoda konzerviranja koje se koriste u industrijskoj preradi proizvoda ribarstva. Kako svjetska potražnja za proizvodima morskog podrijetla sve više raste tako i proizvodnja ovog smjera teži za što bolje i kvalitetnije prerađenim proizvodima. U radu je opisana problematika vezana uz procese kvarenja hrane (osobito hrane morskog podrijetla) te tehnološka rješenja koja se koriste za što kvalitetnije konzerviranje. S ciljem očuvanja proizvoda ribarstva sa što manjim gubitcima u kvaliteti, prehrambenim vrijednostima i organoleptičkim svojstvima (arome, boje i okusa) u radu su opisane i predstavljene inovacije i nova tehnološka rješenja za konzerviranje proizvoda ribarstva bazirana na primjeni zračenja, visokog tlaka, jestivih filmova i premaza, ultrazvuka, električnog polja, mikrovalova i drugih. Razrađeni su procesi i principi tih tehnologija kao i njihovo djelovanje na namirnice morskog podrijetla. Također, u radu su opisani željeni ciljevi koji se pokušavaju dostići novim i inovativnim tehnologijama te sve njihove prednosti i nedostaci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Paraman, Tončica
NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Paraman, T. (2021) 'NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Paraman, Ton\v{c}ica}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {proizvodi ribarstva, tehnolo\v{s}ke inovacije, novi procesi konzerviranja, konzerviranje visokim tlakom, konzerviranje zra\v{c}enjem, konzerviranje ultrazvukom}, title = {NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA}, keyword = {proizvodi ribarstva, tehnolo\v{s}ke inovacije, novi procesi konzerviranja, konzerviranje visokim tlakom, konzerviranje zra\v{c}enjem, konzerviranje ultrazvukom}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Paraman, Ton\v{c}ica}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {fishery products, technological innovations, new conservation technologies, high pressure conservation, radiation, ultrasonic conservation}, title = {NEW TECHNOLOGIES IN THE PROCESSING OF FISHERY PRODUCTS}, keyword = {fishery products, technological innovations, new conservation technologies, high pressure conservation, radiation, ultrasonic conservation}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font