Pregled bibliografske jedinice broj: 1249054
NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA
NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1249054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NOVE TEHNOLOGIJE U PRERADI PROIZVODA RIBARSTVA
(NEW TECHNOLOGIES IN THE PROCESSING OF FISHERY
PRODUCTS)
Autori
Paraman, Tončica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
proizvodi ribarstva ; tehnološke inovacije ; novi procesi konzerviranja ; konzerviranje visokim tlakom ; konzerviranje zračenjem ; konzerviranje ultrazvukom
(fishery products ; technological innovations ; new conservation technologies ; high pressure conservation ; radiation ; ultrasonic conservation)
Sažetak
U ovom radu dan je pregled novih tehnologija i metoda konzerviranja koje se koriste u industrijskoj preradi proizvoda ribarstva. Kako svjetska potražnja za proizvodima morskog podrijetla sve više raste tako i proizvodnja ovog smjera teži za što bolje i kvalitetnije prerađenim proizvodima. U radu je opisana problematika vezana uz procese kvarenja hrane (osobito hrane morskog podrijetla) te tehnološka rješenja koja se koriste za što kvalitetnije konzerviranje. S ciljem očuvanja proizvoda ribarstva sa što manjim gubitcima u kvaliteti, prehrambenim vrijednostima i organoleptičkim svojstvima (arome, boje i okusa) u radu su opisane i predstavljene inovacije i nova tehnološka rješenja za konzerviranje proizvoda ribarstva bazirana na primjeni zračenja, visokog tlaka, jestivih filmova i premaza, ultrazvuka, električnog polja, mikrovalova i drugih. Razrađeni su procesi i principi tih tehnologija kao i njihovo djelovanje na namirnice morskog podrijetla. Također, u radu su opisani željeni ciljevi koji se pokušavaju dostići novim i inovativnim tehnologijama te sve njihove prednosti i nedostaci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)