Pregled bibliografske jedinice broj: 1249052
VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE
VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1249052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE
INDUSTRIJE
(VALORIZATION OF BY-PRODUCTS FROM FISH PROCESSING
INDUSTRY)
Autori
Marjan, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
22.09
Godina
2021
Stranica
24
Mentor
Šimat, Vida
Ključne riječi
valorizacija ; nusproizvod ; eksploatacija morskih resursa ; riboprerađivačka industrija
(valorization ; by-product ; exploitation of marine resources ; fish processing industry ; fish waste)
Sažetak
Riba i plodovi mora jedni su od najčešće konzumiranih namirnica i glavna sirovina jednog od najvećih gospodarstava na svijetu. Zdrava i kvalitetna hrana kao što su morski proizvodi nadasve su prijeko potrebna namirnica zbog svojih izvanrednih nutritivnih vrijednosti, ali i zbog toga što su izvor egzistencije velikog dijela pučanstva zaposlenog u ribolovu, industriji prerade, prometu i ostalim uslugama. Usporedno s porastom ljudske populacije potrebe za ovim resursom eksponencijalno rastu. S porastom industrijske proizvodnje veliki problem stvara i generiranje nusproizvoda u riboprerađivačkoj industriji. Sirovina ribljeg podrijetla koji nastaje preradom, a nije prikladan za direktnu prehranu ljudi naziva se nusproizvodom. Nusproizvodi obično gube prioritet u skladištenju i logistici jer imaju manju vrijednost od glavnog proizvoda, no njihova je upotreba i valorizacija ključna za očuvanje morskih resursa. Nusproizvodi se mogu iskoristiti za dobivanje ribljeg brašna i ulja, različitih oblika izolata bogatih proteinima, bioaktivnih komponenti ili komposta. Također, može se koristiti i za dobivanje proizvoda dodane vrijednosti kao što su kolagen, želatina, peptidi, enzimi, hitin i hitozan, itd. U ovom radu dan je pregled nusproizvoda čija je primjena moguća u prehrambenoj industriji, farmaciji i agronomiji, a čijom proizvodnjom se doprinosi ekonomskoj i ekološkoj održivosti sektora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Vida Šimat
(mentor)