Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249052

VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE


Marjan, Nikolina
VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE
(VALORIZATION OF BY-PRODUCTS FROM FISH PROCESSING INDUSTRY)

Autori
Marjan, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
22.09

Godina
2021

Stranica
24

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
valorizacija ; nusproizvod ; eksploatacija morskih resursa ; riboprerađivačka industrija
(valorization ; by-product ; exploitation of marine resources ; fish processing industry ; fish waste)

Sažetak
Riba i plodovi mora jedni su od najčešće konzumiranih namirnica i glavna sirovina jednog od najvećih gospodarstava na svijetu. Zdrava i kvalitetna hrana kao što su morski proizvodi nadasve su prijeko potrebna namirnica zbog svojih izvanrednih nutritivnih vrijednosti, ali i zbog toga što su izvor egzistencije velikog dijela pučanstva zaposlenog u ribolovu, industriji prerade, prometu i ostalim uslugama. Usporedno s porastom ljudske populacije potrebe za ovim resursom eksponencijalno rastu. S porastom industrijske proizvodnje veliki problem stvara i generiranje nusproizvoda u riboprerađivačkoj industriji. Sirovina ribljeg podrijetla koji nastaje preradom, a nije prikladan za direktnu prehranu ljudi naziva se nusproizvodom. Nusproizvodi obično gube prioritet u skladištenju i logistici jer imaju manju vrijednost od glavnog proizvoda, no njihova je upotreba i valorizacija ključna za očuvanje morskih resursa. Nusproizvodi se mogu iskoristiti za dobivanje ribljeg brašna i ulja, različitih oblika izolata bogatih proteinima, bioaktivnih komponenti ili komposta. Također, može se koristiti i za dobivanje proizvoda dodane vrijednosti kao što su kolagen, želatina, peptidi, enzimi, hitin i hitozan, itd. U ovom radu dan je pregled nusproizvoda čija je primjena moguća u prehrambenoj industriji, farmaciji i agronomiji, a čijom proizvodnjom se doprinosi ekonomskoj i ekološkoj održivosti sektora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marjan, Nikolina
VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Marjan, N. (2021) 'VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marjan, Nikolina}, year = {2021}, pages = {24}, keywords = {valorizacija, nusproizvod, eksploatacija morskih resursa, riboprera\djiva\v{c}ka industrija}, title = {VALORIZACIJA NUSPROIZVODA RIBOPRERA\DJIVA\v{C}KE INDUSTRIJE}, keyword = {valorizacija, nusproizvod, eksploatacija morskih resursa, riboprera\djiva\v{c}ka industrija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marjan, Nikolina}, year = {2021}, pages = {24}, keywords = {valorization, by-product, exploitation of marine resources, fish processing industry, fish waste}, title = {VALORIZATION OF BY-PRODUCTS FROM FISH PROCESSING INDUSTRY}, keyword = {valorization, by-product, exploitation of marine resources, fish processing industry, fish waste}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font