Pregled bibliografske jedinice broj: 1249048
BIOLOŠKI POTENCIJAL ODABRANIH CRVENIH ALGI
BIOLOŠKI POTENCIJAL ODABRANIH CRVENIH ALGI, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, SPLIT
CROSBI ID: 1249048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOLOŠKI POTENCIJAL ODABRANIH CRVENIH ALGI
(BIOLOGICAL POTENTIAL OF SELECTED RED ALGAE)
Autori
Nikolina Nikolov
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
SPLIT
Datum
25.10
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Šimat, Vida
Neposredni voditelj
Čagalj, Martina
Ključne riječi
crvene alge ; ukupni fenoli ; antioksidansi ; DPPH ; FRAP ; ORAC
(red algae ; total phenolics ; antioxidants ; DPPH ; FRAP ; ORAC)
Sažetak
Crvene alge (Rhodophyta) su široko rasprostranjena grupa jednostaničnih i višestaničnih vodenih fotoautotrofnih organizama. Odličan su izvor bioaktivnih komponenti kao što su vitamini, minerali, vlakna i polisaharidi. Upravo njihov sastav ih čini odličnim izvorom antioksidansa. U ovom radu određen je sadržaj ukupnih fenola Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijski potencijal tri vrste crvenih algi (Laurencia obtusa, Corallina officinalis i Peyssonnelia squamaria) iz Jadranskog mora, korištenjem DPPH (eng. 2, 2, -Diphenyl-picrylhydrazyl assay), FRAP (eng. Ferric-reducing antioxidant power) i ORAC (eng. Oxygen radical absorbing capacity) metoda. Dodatno, određen je i utjecaj dviju ekstrakcija, ekstrakcije potpomognute ultrazvukom (UAE) i ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) na ukupan broj fenola. Iz rezultata se može zaključiti da od 3 ispitivane vrste alga P. squamaria ima najbolji antioksidacijski potencijal, a MAE se pokazala kao bolja metoda za ekstrakciju jer omogućava ekstrahiranje veće količine fenola, a time i veću antioksidacijsku aktivnost odabranih crvenih algi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Vida Šimat
(mentor)