Pregled bibliografske jedinice broj: 1248171
Povijest, tradicija i aktualno stanje proizvodnje jakih alkoholnih pića u Zadarskoj županiji
Povijest, tradicija i aktualno stanje proizvodnje jakih alkoholnih pića u Zadarskoj županiji, 2022., diplomski rad, diplomski, Odjel za ekonomiju, Zadar
CROSBI ID: 1248171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povijest, tradicija i aktualno stanje proizvodnje
jakih alkoholnih pića u Zadarskoj županiji
(History, tradition and current state of production
of strong alcoholic beverages in Zadar County)
Autori
Drmić, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za ekonomiju
Mjesto
Zadar
Datum
02.03
Godina
2022
Stranica
87
Mentor
Krajnović, Aleksandra
Ključne riječi
prehrambena industrija, jaka alkoholna pića, likeri, obiteljska receptura, proizvodnja likera, maraskino
(food industry, strong alcoholic beverages, liqueurs, family recipe, Maschino, liqueur production)
Sažetak
Prehrambena industrija, uz turizam, jedna je od najznačajnijih gospodarskih djelatnosti Republike Hrvatske. U prehrambenu industriju ulaze mnogi sektori proizvodnje i prerade hrane ; u ovaj sektor ulazi i veoma široka i rasprostranjena grana - industrija jakih alkoholnih pića. Jaka alkoholna pića su veoma tražena te se piju na svih sedam kontinenata. Proizvodnja jakih alkoholnih pića podliježe raznim zakonima, uredbama i restrikcijama. Jedna od njih je ona koja kazuje da je osobama mlađim od 18 godina zabranjeno prodavati alkoholna pića. Iako je proizvodnja alkohola široko rasprostranjena, postoje gradovi i zemlje diljem svijeta koje se diče time da je pojedino piće poteklo upravo iz njihovog grada ili cijele zemlje. Zadar je grad koji se može dičiti svugdje u svijetu zahvaljujući maraskinu, jedinstvenom likeru čija je proizvodnja u svijet krenula upravo iz Zadra. U 19. stoljeću Zadar je nosio titulu grada likera. U tom razdoblju, a i kroz 18. stoljeće, u gradu su djelovali mnogi mali, srednji i veliki proizvođači koji su, svaki na svoj način i pomoću unikatnih obiteljskih receptura, promovirali Zadar diljem svijeta. Drioli, Luxardo, Vlahov, Milicic, Cosmacendi samo su jedan dio zadarskih proizvođača. Od svih njih najviše se ističu Drioli, Luxardo i Vlahov jer su bili najveći i najpoznatiji. Zahvaljujući svima njima i njihovim proizvodima za Zadar se čulo svugdje u svijetu. U ovom radu istražuje se povijest i tradicija te aktualno stanje proizvodnje jakih alkoholnih pića u Zadarskoj županiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija