Pregled bibliografske jedinice broj: 1247731
Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu
Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za melioraciju krša i gastronomsku ponudu // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 25 (2021), 1-4; 55-70 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1247731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mirta (Myrtus communis L.) - poželjna vrsta za
melioraciju krša i gastronomsku ponudu
(Myrtle (Myrtus communis L.) - desirable species for
karst melioration and gastronomic offer)
Autori
Španjol, Željko ; Dorbić, Boris ; Vučetić, Marko
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 25
(2021), 1-4;
55-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mirta, šumske voćkarice, bioekološke i nutritivne karakteristike, pošumljavanje
(myrtle, forest fruit trees, bioecological and nutritional characteristics, afforestation)
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati bioekološke, šumsko- uzgojne, hortikulturne i nutritivne karakteristike mirte (Myrtus communis L.). Mirta je vazdazelena i heliofilna vrsta koja raste grm (4-5 m) s aromatičnim listovima i cvjetovima. U našoj se flori, osim podvrste (ssp. communis) nalazi i izrazito rijetka sitnolisna mirta ssp. tarentina (L.) Nyman. Mirta je šumska voćkarica, a uz navedeno i dekorativna te medonosna vrsta našeg mediteranskog područja. Pored navedenog mirta je i ljekovita biljka te se koristi u pučkoj i službenoj medicini. Povezana je s kulturom našeg naroda, a u gastronomiji se malo koristi. Na otoku Hvaru se od mirtinih plodova izrađuje rakija Martinovica. Izvrsno se obnavlja nakon požara. Značaj ove autohtone vrste je očuvanje biološke raznolikosti i ekološke stabilnosti šumske vegetacije, radi čega bi se trebala više valorizirati u agrošumarstvu, hortikulturi i melioracijama krša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB International
- Biosis Previews
- Agricola
- Food Sci.& Tech.Abs.
- Agris
- EBSCO Publishing