Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1245795

Žanrovske transformacije gurmanskog lika


Švaljek, Lucija
Žanrovske transformacije gurmanskog lika, 2018., diplomski rad, diplomski, Odjel za kroatistiku, Zadar


CROSBI ID: 1245795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Žanrovske transformacije gurmanskog lika
(Genre transformations of the gourmet character)

Autori
Švaljek, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kroatistiku

Mjesto
Zadar

Datum
21.11

Godina
2018

Stranica
45

Mentor
Levanat-Peričić, Miranda

Ključne riječi
hrana, distopija, groteska, menipska satira
(food, dystopia, grotesque, menippean satire)

Sažetak
U radu se analizira šest romana različitog žanrovskog određenja u kojima semantički kompleks hrane ima istaknutu ulogu u karakterizaciji likova. Zasebna poglavlja rada naslovljena su prema gastronomskom tipu anti(junaka) koji se pojavljuje u romanu. Istražuje se uloga kulinarskih motiva i metafora u okviru različitih književnih diskursa koji premda ne pripadaju području tzv. „gastronomske književnosti“ ili „kulinarske proze“, ipak s njim dijele određena obilježja. U središnjem dijelu rada s različitih teorijskih polazišta (teorije čudovišta i rabelaisovsko/bahtinovskog koncepta prežderavanja) analizirani su sljedeći romani: Epitaf carskog gurmana (1998.) i Rat za peti okus (2015.) Veljka Barbierija ; Kis (2010.) Tatjane Tolstoj ; Božanska glad (1995.) Slavenke Drakulić ; Higijena ubojice (2000.) i Plavobradi (2013.) Amélie Nothomb. Zajednička su obilježja navedenih romana istaknuti semantički kompleks hrane, učestali gastronomski motivi i likovi gurmana koji u različitim žanrovskim obrascima poprimaju specifične funkcije. U ovome radu posvetit ćemo se tematici hrane i kulinarskim metaforama u distopijskim svjetovima, prežderavanju koje se prema Bahtinu uvijek veže uz groteskno i fantastično i pojmu tijela u književnosti koje se kad je izloženo opasnosti može promatrati kao hrana. Cilj rada je prikazati ulogu hrane u romanima preko specifičnog tipa gastro-junaka u različitim književnim žanrovima (distopija, menipska satira, antimodernistička distopija, izokrenuta menipska satira i subvertirana bajka).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Književnost



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Miranda Levanat-Peričić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unizd.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Švaljek, Lucija
Žanrovske transformacije gurmanskog lika, 2018., diplomski rad, diplomski, Odjel za kroatistiku, Zadar
Švaljek, L. (2018) 'Žanrovske transformacije gurmanskog lika', diplomski rad, diplomski, Odjel za kroatistiku, Zadar.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}valjek, Lucija}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {hrana, distopija, groteska, menipska satira}, title = {\v{Z}anrovske transformacije gurmanskog lika}, keyword = {hrana, distopija, groteska, menipska satira}, publisherplace = {Zadar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}valjek, Lucija}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {food, dystopia, grotesque, menippean satire}, title = {Genre transformations of the gourmet character}, keyword = {food, dystopia, grotesque, menippean satire}, publisherplace = {Zadar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font