Pregled bibliografske jedinice broj: 1244962
Dorada i skladištenje krumpira
Dorada i skladištenje krumpira // Glasnik zaštite bilja, 6 (2022), 110-115 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1244962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dorada i skladištenje krumpira
(Potato processing and storage)
Autori
Matin, Ana ; Špelić, Karlo ; Radić, Tajana ; Vašarević, Tomislav ; Matin, Božidar
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6
(2022);
110-115
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
krumpir, dorada, skladištenje
(potato, processing, storage)
Sažetak
Krumpir (Solanum tuberosum L.) je kroz povijest bio važan izvor hrane u svijetu. Kako bi se krumpir mogao koristiti kroz cijelu godinu potrebno je očuvati njegova fizikalna i kemijska svojstva doradom. U doradu krumpira pripada sušenje, čišćenje, sortiranje i preradu u gotove proizvode. Nakon berbe krumpira gomolji se čiste od zemlje i primjesa, dok zdravi i kvalitetno očišćeni gomolji odlaze na skladištenje. Krumpir se čuva u privremenim i stalnim skladištima na optimalnoj temperaturi skladištenja. Održavanjem optimalnih uvjeta u skladištima koji obuhvaćaju praćenje temperature, vlažnosti i sastava zraka smanjuju se gubici na najmanju moguću mjeru (oko 3, 7 %), a gomolji održavaju i zadovoljavajuću kvalitetu. Slijedom navedenog, cilj ovog rada je utvrditi i dati pregled za najpovoljniji način dorade i skladištenja krumpira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA