Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1244613

Utjecaj botaničkog podrijetla i vrste nosača na svojstva liofiliziranog meda


Domjanović, Iva
Utjecaj botaničkog podrijetla i vrste nosača na svojstva liofiliziranog meda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1244613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj botaničkog podrijetla i vrste nosača na svojstva liofiliziranog meda
(Effect of Botanical Origin and Carrier Type on the Properties of Freeze-Dried Honey)

Autori
Domjanović, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.12

Godina
2022

Stranica
32

Mentor
Flanjak, Ivana

Neposredni voditelj
Barišić, Veronika

Ključne riječi
med ; liofilizacija ; nosači ; meltodekstrin ; kazein
(honey ; freeze-drying ; carriers ; maltodextrin ; casein)

Sažetak
Zadatak ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj različitih nosača (maltodekstrin i kazein) na svojstva liofiliziranih medova. U ispitivanju su korištene tri vrste uniflornog meda (kestenov, bagremov i repičin med) te cvjetni med. Nakon potvrde botaničkog podrijetla ispitivanih uzoraka meda provedeno je sušenje otopina meda (omjer meda i nosača 73:27 i konačne koncentracije vodene otopine med:nosač od 43 % na suhu tvar) postupkom liofilizacije tijekom 48 sati i pri tlaku od 0, 250 mbar. Nakon sušenja provedeno je ispitivanje stabilnosti, odnosno higroskopnost prahova, određeni su i udio ukupnih polifenola i ukupna antioksidativna aktivnost FRAP metodom. Antioksidativna aktivnost i udio polifenola bili su u korelaciji s bojom meda. Najveći udio ukupnih polifenola i antioksidativnu aktivnost imali su uzorci kestenovog i liofiliziranog kestenovog meda, dok su najmanji udio imali uzorci bagremovog i liofiliziranog bagremovog meda. Najviši udio fruktoze i najniži udio glukoze imao je bagremov med, dok je repičin med imao najniži udio fruktoze i najviši udio glukoze od ispitivanih uzoraka. Liofilizirani uzorci s kazeinom kao nosačem imali su veći udio vode nakon liofilizacije u odnosu na liofilizirane uzorke istih vrsta meda s dodatkom maltodekstrina kao nosača. Vrsta nosača nije imala utjecaj na higroskopnost ispitivanih liofiliziranih uzoraka meda što je značajno sa tehnološkog aspekta upotrebe liofilizirnog meda u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
LiPS-N/A - Liofilizacija slavonskog meda u cilju proširenja njegove primjene (Ačkar, Đurđica, LiPS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Veronika Barišić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Domjanović, Iva
Utjecaj botaničkog podrijetla i vrste nosača na svojstva liofiliziranog meda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Domjanović, I. (2022) 'Utjecaj botaničkog podrijetla i vrste nosača na svojstva liofiliziranog meda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Domjanovi\'{c}, Iva}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {med, liofilizacija, nosa\v{c}i, meltodekstrin, kazein}, title = {Utjecaj botani\v{c}kog podrijetla i vrste nosa\v{c}a na svojstva liofiliziranog meda}, keyword = {med, liofilizacija, nosa\v{c}i, meltodekstrin, kazein}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Domjanovi\'{c}, Iva}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {honey, freeze-drying, carriers, maltodextrin, casein}, title = {Effect of Botanical Origin and Carrier Type on the Properties of Freeze-Dried Honey}, keyword = {honey, freeze-drying, carriers, maltodextrin, casein}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font