Pregled bibliografske jedinice broj: 1244572
Subkritična ekstrakcija bioaktivnih komponenti iz taloga kave i ljuske crvenog luka
Subkritična ekstrakcija bioaktivnih komponenti iz taloga kave i ljuske crvenog luka, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1244572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Subkritična ekstrakcija bioaktivnih komponenti iz taloga kave i ljuske crvenog luka
(Subcritical Extraction of Bioactive Components from Spent Coffee Grounds and Brown Onion Skins)
Autori
Zećiri, Muhamed
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.12
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Budžaki, Sandra
Neposredni voditelj
Brekalo, Mirna
Ključne riječi
Subkritična ekstrakcija, bioaktivne komponente, talog kave, ljuska luka, otpad
(Subcritical extraction, bioactive components, spent coffee, onion skins, waste)
Sažetak
Korištenjem postupka subkritične ekstrakcije provela se ekstrakcija bioaktivnih komponenti iz ljuske crvenog luka i taloga kave. Subkritična ekstrakcija bioaktivnih komponenti odvijala se sekvencijskim šaržnim postupkom gdje se prilikom ekstrakcije komponenti iz ljuske crvenoga luka koristio etanol u koncentracijama od 96 %, 75 % i 50 % te voda, a kod ekstrakcija iz taloga kave korišten je etanol u koncentracijama od 96 % i 50 % te voda. Prethodno subkritičnoj ekstrakciji uzorci ljuske crvenoga luka i taloga kave podvrgnuti su odmašćivanju na automatskom uređaju za ekstrakciju (SoxROC) upotrebom n-heksana kao otapala te je ekstrahirano 10, 58 ± 1, 63 g/100 g s.t. masti iz taloga kave i 1, 26 ± 0, 30 g/100 g s.t. masti iz ljuske crvenog luka. Iz taloga kave ukupno je ekstrahirano 5, 57 ± 0, 20 g/100 g polifenola, 4, 27 ± 0, 15 g/100 g flavonoida, 2, 88 ± 0, 14 g/100 g topivih proteina te 4, 54 ± 0, 24 g/100 g šećera. Iz ljuske crvenog luka ukupno je ekstrahirano 8, 40 ± 0, 38 g/100 g polifenola, 8, 16 ± 0, 47 g/100 g flavonoida, 3, 47 ± 0, 11 g/100 g topivih proteina te 4, 11 ± 0, 10 g/100 g šećera. HPLC-PDA metodom određeno je da su redom najzastupljeniji polifenoli u talogu kave kafein, klorogenska kiselina, kafeinska kiselina te ferulična kiselina, dok je najzastupljeniji flavonol ljuske crvenog luka kvercetin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-6878 - Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno-prehrambene industrije (ImoLipWaste) (Budžaki, Sandra, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek