Pregled bibliografske jedinice broj: 1244385
Metabolomička diskriminacija zemljopisnih skupina sorata vinove loze
Metabolomička diskriminacija zemljopisnih skupina sorata vinove loze, 2022., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1244385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metabolomička diskriminacija zemljopisnih skupina
sorata vinove loze
(Metabolomic dicrimination of geographic groups of
grapevine varieties)
Autori
Šikuten, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.11
Godina
2022
Stranica
125
Mentor
Preiner, Darko
Ključne riječi
Vitis vinifera, GEN-GEO grupe, sekundarni metaboliti, SPME-Arrow, optimiranje
(Vitis vinifera, GEN-GEO groups, secondary metabolites, SPME-Arrow, optimisation)
Sažetak
Sorata vinove loze ima jako puno, a njihove različite karakteristike, kojima doprinose sekundarni metaboliti, značajne su za specifične vinogradarske regije i države. Među najvažnije sekundarne metabolite spadaju polifenolni i hlapljivi organski spojevi, koji imaju značajan utjecaj na kvalitetu grožđa i vina. Germplazma vinove loze je raznovrsna i uključuje velik broj sorata, koje su klasificirane u različite geografske grupe. Razvojem genetičkih metoda, ova klasifikacija je potvrđena i sorte su podijeljene u genetičko-geografske (GENGEO) grupe. Prije analize hlapljivih organskih spojeva u grožđu, bilo je potrebno provesti optimiranje metode njihove mikroekstrakcije na čvrstoj fazi u izvedbi klina (SPME-Arrow). Stoga su ciljevi ovoga rada bili optimirati metodu ekstrakcije i analize hlapljivih organskih spojeva u grožđu i primijeniti je u analizi navedenih spojeva te provesti analizu sadržaja i sastava polifenola u grožđu sorata različitih GEN-GEO grupa. Nadalje, cilj je utvrditi razlike i pojedine spojeve koji doprinose razlikama među GEN-GEO grupa sorata. U istraživanje je uključeno 50 sorata iz tri različite GEN-GEO grupe, to jest iz pet zemalja. GEN-GEO grupe su C2 (sorte iz Francuske i Italije), C7 (sorte iz Hrvatske) i C8 (sorte iz Španjolske i Portugala), čiji je sastav i sadržaj polifenolnih i hlapljivih organskih spojeva analiziran. Polifenolni spojevi analizirani su prema HPLC-metodi. U procesu optimiranja pokusi su generirani Box-Behnkenovim eksperimentalnim dizajnom (BBD). Promatrani uvjeti ekstrakcije su temperatura ekstrakcije, vrijeme inkubacije, vrijeme izlaganja i vrijeme desorpcije. Hlapljivi organski spojevi analizirani su prema optimiranoj metodi. Koristeći diskriminantnu analizu utvrđene su razlike među GEN-GEO grupama i izdvojeni pojedinačni spojevi koji najviše doprinose diskriminaciji. Utvrđeno je da su u postupku optimiranja ekstrakcije hlapljivih organskih spojeva najznačajniji faktori temperatura ekstrakcije i vrijeme izlaganja. Povećanje vrijednosti ova dva faktora pozitivno je utjecalo na učinkovitost ekstrakcije gotovo svih skupina hlapljivih spojeva. Što se tiče sekundarnih metabolita, najzastupljenije skupine polifenolnih spojeva su bili antocijani, flavan-3-oli i flavonoli, dok su aldehidi i alkoholi bili najzastupljenije skupine hlapljivih spojeva. Diskriminantna analiza jasno je razdvojila GEN-GEO grupe na temelju sastava i sadržaja sekundarnih metabolita. Pojedinačni spojevi iz obje skupine koji doprinose razlikama među grupama nađeni su u relativno niskim količinama. Može se zaključiti i kako diskriminaciji različitih GEN-GEO grupa više doprinose razlike u sadržaju većeg broja istraživanih polifenolnih i hlapljivih organskih spojeva, a manje razlike u sastavu spojeva unutar skupina sekundarnih metabolita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.01.0005 - Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv) (Šatović, Zlatko; Liber, Zlatko) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb