Pregled bibliografske jedinice broj: 1244252
Mogućnosti za turističku valorizaciju gastrokulturne baštine Zadarske županije
Mogućnosti za turističku valorizaciju gastrokulturne baštine Zadarske županije, 2017., diplomski rad, diplomski, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, Zadar
CROSBI ID: 1244252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti za turističku valorizaciju gastrokulturne
baštine Zadarske županije
(Opportunities of tourism valorisation of Zadar
County's gastro cultural heritage)
Autori
Budan, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za turizam i komunikacijske znanosti
Mjesto
Zadar
Datum
20.11
Godina
2017
Stranica
76
Mentor
Bunja, Đani
Ključne riječi
gastronomija ; gastrokulturna baština ; tradicija ; gastro turisti ; Zadarska županija ; enološka ponuda ; tradicionalna jela ; autohtona jela
(gastronomy ; gastro-cultural heritage ; tradition ; gastro-tourists ; Zadar County ; oenological offer ; traditional dishes ; autochthonous dishes)
Sažetak
Gastronomski turizam je specifični oblik turizma koji se sve više razvija u svijetu, ali i u Republici Hrvatskoj. Gastrokulturni elementi dio su i drugih oblika turizma, poput rekreacijskog, nautičkog i zdravstvenog turizma. Zadarska županija nudi turistima raznoliku gastronomsku i enološku ponudu, što doprinosi njezinom razvoju u kontekstu turizma ucjelini. Na stvaranje autohtone gastrokulturne baštine utjecali su brojni čimbenici među kojima se ističu kulturno-povijesni čimbenici koji uključuju tradiciju i značajke različitih naroda i kultura koji su kroz povijest obitavali na ovom području. Pravilno vrednovanje gastrokulturne baštine Zadarske županije zasigurno će pozitivno utjecati na daljnji razvoj turizma ovog prostora kao i na obogaćivanje i proširenje turističke ponude te na stvaranje jedinstvenog identiteta Zadarske županije kao privlačne destinacije za gastro turiste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija