Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1243514

UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE


Širić, Franjo
UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE, 2022., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1243514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE
(The influence of oak wood on the quality of apple brandy)

Autori
Širić, Franjo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
32

Mentor
Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav

Ključne riječi
fermentacija ; frakcijska destilacija ; tvari arome ; odležavanje destilata
(fermentation ; fractional distillation ; aroma substances ; distillate aging)

Sažetak
Rakija od voća je jako alkoholno piće proizvedeno isključivo alkoholnom fermentacijom i destilacijom mesnatih plodova voća ili mošta od voća, bobica ili zelenih dijelova, destilirano na manje od 86 % vol. alkohola tako da ima miris i okus destilirane sirovine. Rakija od voća mora sadržavati količinu hlapivih tvari od najmanje 200 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola. Na temelju dobivenih fizikalnih i kemijskih parametara, koji u potpunosti zadovoljavju kriterije Pravilnika o jakim alkoholnim pićima, zaključuje se da je za proizvodnju destilata korištena kvalitetna sirovina u odgovarajućem stadiju zrelosti, te da je proces ukomljavanja, fermentacije i destilacije pravilno vođen. Odležavanjem rakije od jabuka kroz šest mjeseci došlo je do smanjenja udjela metanola i etil-acetata, dok je udio ostalih hlapive komponenata rastao, što je u konačnici utjecalo i na veću udio ukupnih hlapivih komponenti u finalnom proizvodu. Nadalje, praćenjem utjecaja šestomjesečnog dozrijevanja rakije u hrastovoj bačvi te na temelju analiza, zaključujemo da se odležavanjem dobiva kvalitetan finalni proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Borislav Miličević (mentor)

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Franjo Širić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Širić, Franjo
UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE, 2022., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Širić, F. (2022) 'UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iri\'{c}, Franjo}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {fermentacija, frakcijska destilacija, tvari arome, odle\v{z}avanje destilata}, title = {UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE}, keyword = {fermentacija, frakcijska destilacija, tvari arome, odle\v{z}avanje destilata}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iri\'{c}, Franjo}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {fermentation, fractional distillation, aroma substances, distillate aging}, title = {The influence of oak wood on the quality of apple brandy}, keyword = {fermentation, fractional distillation, aroma substances, distillate aging}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font