Pregled bibliografske jedinice broj: 1243514
UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE
UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE, 2022., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1243514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ HRASTOVOG DRVETA NA KVALITETU RAKIJE OD JABUKE
(The influence of oak wood on the quality of apple brandy)
Autori
Širić, Franjo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav
Ključne riječi
fermentacija ; frakcijska destilacija ; tvari arome ; odležavanje destilata
(fermentation ; fractional distillation ; aroma substances ; distillate aging)
Sažetak
Rakija od voća je jako alkoholno piće proizvedeno isključivo alkoholnom fermentacijom i destilacijom mesnatih plodova voća ili mošta od voća, bobica ili zelenih dijelova, destilirano na manje od 86 % vol. alkohola tako da ima miris i okus destilirane sirovine. Rakija od voća mora sadržavati količinu hlapivih tvari od najmanje 200 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola. Na temelju dobivenih fizikalnih i kemijskih parametara, koji u potpunosti zadovoljavju kriterije Pravilnika o jakim alkoholnim pićima, zaključuje se da je za proizvodnju destilata korištena kvalitetna sirovina u odgovarajućem stadiju zrelosti, te da je proces ukomljavanja, fermentacije i destilacije pravilno vođen. Odležavanjem rakije od jabuka kroz šest mjeseci došlo je do smanjenja udjela metanola i etil-acetata, dok je udio ostalih hlapive komponenata rastao, što je u konačnici utjecalo i na veću udio ukupnih hlapivih komponenti u finalnom proizvodu. Nadalje, praćenjem utjecaja šestomjesečnog dozrijevanja rakije u hrastovoj bačvi te na temelju analiza, zaključujemo da se odležavanjem dobiva kvalitetan finalni proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija