Pregled bibliografske jedinice broj: 1243368
Prehrambene navike starih Grka
Prehrambene navike starih Grka, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za klasičnu filologiju, Zadar
CROSBI ID: 1243368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike starih Grka
(Eating Habits of the Ancient Greeks)
Autori
Plaskur, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za klasičnu filologiju
Mjesto
Zadar
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Bartulović, Anita ; Hajdarević, Sabira
Ključne riječi
antička Grčka, prehrana, glavni obroci, svečane prigode, Hipokratova načela zdrave prehrane
(ancient Greece, diet, main meals, festive occasions, Hipocratic principles of healthy eating)
Sažetak
U pravilnoj prehrani bitan je dovoljan unos bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina, minerala i tekućine potrebnih za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Prehrana starih Grka bila je jednostavna, a to se može uočiti na temelju podataka iz odabranih antičkih izvora (Homer, Alkej, Sapfa, Herodot, Hipokrat, Aristofan, Ksenofont, Aristotel, Teofrast, Strabon, Arhestrat, Dioskorid, Plutarh i Opijan). U radu se prikazuje koje su osnovne namirnice Grci koristili u svojoj prehrani (žitarice, voće i povrće, začini, med, riba, meso, mlijeko) te kako su ih dobivali, pripremali i čuvali, od čega su se sastojali njihovi glavni obroci (zajutrak, ručak, večera), koju su hranu posluživali u svečanim prigodama (pijanke/gozbe, vjenčanja i pogrebi) te koje se simboličko značenje pojedinim namirnicama u tim prigodama pripisivalo. Na kraju rada opisuje se kakva je bila prehrana kod vojnika te se predstavljaju načela zdrave prehrane poznatog grčkog liječnika Hipokrata, koji se može smatrati začetnikom nutricionizma, danas relativno mlade znanstvene discipline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Zadru