Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1242206

Utjecaj vremena na promjenu pH vrijednosti pripremljenog HBSS


Batur, Višnja; Rakić, Anita
Utjecaj vremena na promjenu pH vrijednosti pripremljenog HBSS // CROCMID 2022, KNJIGA SAŽETAKA / Santini, Marija ; Vraneš, Jasmina (ur.).
Zagreb, 2022. str. 149-149 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1242206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vremena na promjenu pH vrijednosti pripremljenog HBSS
(The effect of time on the change in the pH value of the prepared HBSS)

Autori
Batur, Višnja ; Rakić, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
CROCMID 2022, KNJIGA SAŽETAKA / Santini, Marija ; Vraneš, Jasmina - Zagreb, 2022, 149-149

Skup
13. hrvatski kongres kliničke mikrobiologije i 10. hrvatski kongres o infektivnim bolestima (CROCMID 2022)

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 20.10.2022. - 23.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hanksova otopina, pH
(Hanks' balanced salt solution, pH value)

Sažetak
Hanksova otopina (eng. Hanks' balanced salt solution, HBSS) je transportna podloga za detekciju virusa, a koristi se od trenutka uzimanja brisa pacijenta pa do početka rada u laboratoriju, a njegova je funkcija očuvanje (stabiliziranje) aktivnog virusa u kliničkom uzorku. HBSS kao izotonična otopina opskrbljuje stanice vodom i anorganskim ionima bitnim za normalan metabolizam stanica u biološkom uzorku. Cilj ovoga istraživanja je bio ispitati promjenu pH vrijednosti HBSS prije dodataka termolabilnih komponenti (penicilina, streptomicina, fetalnog telećeg seruma) s vremenom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Anita Rakić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Batur, Višnja; Rakić, Anita
Utjecaj vremena na promjenu pH vrijednosti pripremljenog HBSS // CROCMID 2022, KNJIGA SAŽETAKA / Santini, Marija ; Vraneš, Jasmina (ur.).
Zagreb, 2022. str. 149-149 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Batur, V. & Rakić, A. (2022) Utjecaj vremena na promjenu pH vrijednosti pripremljenog HBSS. U: Santini, M. & Vraneš, J. (ur.)CROCMID 2022, KNJIGA SAŽETAKA.
@article{article, author = {Batur, Vi\v{s}nja and Raki\'{c}, Anita}, year = {2022}, pages = {149-149}, keywords = {Hanksova otopina, pH}, title = {Utjecaj vremena na promjenu pH vrijednosti pripremljenog HBSS}, keyword = {Hanksova otopina, pH}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Batur, Vi\v{s}nja and Raki\'{c}, Anita}, year = {2022}, pages = {149-149}, keywords = {Hanks' balanced salt solution, pH value}, title = {The effect of time on the change in the pH value of the prepared HBSS}, keyword = {Hanks' balanced salt solution, pH value}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font