Pregled bibliografske jedinice broj: 1241617
Utjecaj sociodemografskih čimbenika na motivaciju odabira prehrane u Hrvatskoj
Utjecaj sociodemografskih čimbenika na motivaciju odabira prehrane u Hrvatskoj, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za zdravstvene studije, ZADAR
CROSBI ID: 1241617 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sociodemografskih čimbenika na motivaciju
odabira prehrane u Hrvatskoj
(Influence of sociodemographic factors on eating
motivations in Croatia)
Autori
Staničić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za zdravstvene studije
Mjesto
ZADAR
Datum
28.03
Godina
2022
Stranica
63
Mentor
Marijana Matek Sarić
Neposredni voditelj
Marijana Matek Sarić
Ključne riječi
pravilna prehrana, EATMOT projekt, motivacije za izbor hrane
(healthy diet, EATMOT project, motivation for food choice)
Sažetak
Uvod: Pravilna i zdrava prehrana jedan je od važnijih čimbenika psihofizičkog razvoja, uravnoteženosti, dobrog zdravlja, mentalne i tjelesne sposobnosti čovjeka. Ona podrazumijeva raznolik, umjeren i uravnotežen unos namirnica kako bi se zadovoljile osnovne energetske potrebe primjerene dobi, spolu, građi, klimatskim uvjetima i radnoj okolini čovjeka. Ponašanje ljudi prilikom odabira hrane uvjetovano je brojnim čimbenicima sociološke ili psihološke prirode. EATMOT (PROJ/CI&DETS/CGD0012) projekt multinacionalna je studija koja se bavi proučavanjem čimbenika i motivacija koji mogu utjecaji na ponašanje ljudi prilikom odabira hrane. Ovo istraživanje napravljeno je u sklopu EATMOT projekta. Cilj: Utvrditi na koji način sociodemografski čimbenici, kao što su spol, dob, bračni status, radni status, razina obrazovanja i životno okruženje određuju prehranu ljudi u Hrvatskoj. Ispitati će se povezanost navedenih sociodemografskih faktora sa zdravstvenim, ekonomskim, emocionalnim, društvenim i kulturološkim, okolišnim, političkim, marketinškim i komercijalnim motivima izbora hrane. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 1535 ispitanika iz Republike Hrvatske. Rad se temelji na provedenim upitnicima koji su izrađeni i validirani u sklopu projekta. Podatci su obrađeni u Microsoft Excel Office-u i SPSS-u. Za analizu podataka koristili su se osnovni statistički alati, odnosno t-test za nezavisne uzorke i jednosmjerna analiza varijance (One Way ANOVA). Rezultati: Rezultati su pokazali da postoji razlika u motivacijama za izbor hrane s obzirom na spol, bračni i radni status. Nisu uočene statistički značajne razlike za tri od šest vrsta motivacija: emocionalne, ekonomske i marketinško komercijalne s obzirom na razinu obrazovanja ispitanika. Nije utvrđena statistički značajna razlika za sve vrste motivacija s obzirom na životno okruženje ispitanika. Zaključak: Sociodemografski čimbenici utječu na motivaciju odabira hrane, te je od iznimne važnosti shvatiti motivacije ljudi kako bi se mogli razviti postupci za poboljšanje prehrambenih navika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita