Pregled bibliografske jedinice broj: 1241610
Procjena unosa i kvalitete masti u kompletnim obrocima vrtića Zadarske županije
Procjena unosa i kvalitete masti u kompletnim obrocima vrtića Zadarske županije, 2018., diplomski rad, diplomski, Odjel za zdravstvene studije, ZADAR
CROSBI ID: 1241610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa i kvalitete masti u kompletnim
obrocima vrtića Zadarske županije
(Assessment of the intake and the quality of the fat
in the full range of kindergarten Zadar)
Autori
Karaga, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za zdravstvene studije
Mjesto
ZADAR
Datum
31.10
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Marijana Matek Sarić
Neposredni voditelj
Marijana Matek Sarić
Ključne riječi
polinezasićene masne kiseline, monozasićene masne kiseline, zasićene masne kiseline, kompletni obroci, vrtići
(polyunsaturated fatty acids, monosaturated fatty acids, saturated fatty acids, daily duplicate portions, kindergartens)
Sažetak
Cilj: Cilj istraživanja bio je razviti metodu za određivanje prosječnog unosa količine i kvalitete masti kroz tri godišnja doba: jesen, zima i proljeće, utvrditi moguće sezonske varijacije unosa pojedinih masnih kiselina i ukupnih masti te dobivene vrijednosti usporediti s međunarodnim preporukama za unos masti za djecu predškolske dobi. Ispitanici i metode: Ispitanici su bili skupina djece predškolske dobi od 3 do 7 godina koja pohađaju vrtiće na području grada Zadra. Koristila se retrospektivna metoda popisivanja i vaganja prehrambenih namirnica zastupljenih u kompletnim dnevnim obrocima u kojima je primjenom baza podataka američkog ministarstva poljoprivrede (USDA Food Composition Databases) i baze podataka danskog instituta za prehranu (DTU Fødevareinstituttet Fødevaredata) matematički izračunat ukupan dnevni unos količine ukupnih masti te mononezasićenih, polinezasićenih i zasićenih masnih kiselinaza za djecu od 3 do 7 godina za tri godišnja doba: jesen, zimu i proljeće. Dobiveni rezultati usporedili su se sa preporukama Izvještaja FAO-a (Food and agriculture organization) „Fats and fatty acids in human nutrition. Rezultati: Prosječan ukupan unos masti kroz tri godišnja doba iznosio je 33, 52 grama po danu i u skladu je s međunarodnim i domaćim preporukama. Prosječan unos mononezasićenih masnih kiselina i zasićenih masnih kiselina iznosio je 11, 85, odnosno 10, 63 grama i u skladu je s međunarodnim preporukama. Unos polinezasićenih masnih kiselina bio je ispod 4 %. Usporedbom dobivenih rezultata sa međunarodnim preporukama bio je skoro tri puta niži od preporučenog za navedenu dječju dob. Ne postoje statistički značajne razlike u unosu ukupnih i pojedinačnih masti s obzirom na godišnje doba. Zaključak: Iako se ova studija nije oslanjala na mjerenje već na matematički proračun unosa količine i kvalitete masti, istraživanjem je obuhvaćeno značajno razdoblje kroz tri godišnja doba. Ovi nalazi mogu pomoći pri javno - zdravstvenim kampanjama u promicanju i poticanju zdrave prehrane te biti svojevrsna putokaz vrtićima za moguća poboljšanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita