Pregled bibliografske jedinice broj: 1241592
Kemijska analiza maslinovog ulja Zadarske županije
Kemijska analiza maslinovog ulja Zadarske županije, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, ZADAR
CROSBI ID: 1241592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska analiza maslinovog ulja Zadarske županije
(Chemical analysis of olive oil of the Zadar county)
Autori
Sorić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Mjesto
ZADAR
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Marijana Matek Sarić
Neposredni voditelj
Marijana Matek Sarić
Ključne riječi
maslina, maslinovo ulje, slobodne masne kiseline, peroksidni broj
(olive, olive oil, free fatty acisds, peroxide value)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada je usporediti kvalitetu maslinovih ulja koja su proizvedena na zadarskim otocima i u zadarskom zaleđu (Zadarska županija) iz malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Provela se kemijska analiza osnovnih parametara kvalitete: udio slobodnih masnih kiselina izražen kao udio oleinske kiseline i peroksidni broj. Prilikom uzimanja uzoraka provelo se anketiranje proizvođača radi dobivanja informacija o berbi i tehnološkom postupku proizvodnje. Statističkom obradom podataka utvrđena je razlika u kvaliteti maslinovih ulja iz dva navedena područja uzgoja. U zaključcima iznijete su smjernice za unaprjeđenje kvalitete maslinovih ulja oba uzgojna područja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita