Pregled bibliografske jedinice broj: 1241427
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435 // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 100-106 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1241427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-
435
(Sensory evaluation of Graševina clone OB-435
sparkling wine)
Autori
Šikuten, Iva ; Kozina, Bernard ; Jeromel, Ana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45
(2022), 6;
100-106
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Graševina ; pjenušava vina ; klon OB-435 ; senzorna analiza
(Graševina ; sparkling wine ; clone OB-435 ; sensory evaluation)
Sažetak
Na globalnom tržištu vina dolazi do promjena u preferencijama potrošača te popularnost pjenušavih vina raste, a sličan trend događa se i u Republici Hrvatskoj. Graševina, kao najznačajnija bijela sorta vinove loze u Hrvatskoj, pokazala je veliku adaptabilnost na različite ekološke uvjete. Provedbom klonske selekcije, klon OB-435 izdvojio se svojim karakteristikama kao pogodan za proizvodnju pjenušavih vina. Stoga je cilj ovog rada bio ocijeniti kvalitetu pjenušavih vina proizvedenih od klona OB-435. Vina su proizvedena klasičnom metodom, te su dodane dvije koncentracije ekspedicijskog likera- 1, 5 mL L-1 (GR-1, 5) i 2, 5 mL L-1 (GR-2, 5). Osnovni kemijski parametri i senzorna analiza proizvedenih pjenušavih vina, potvrdila su pogodnost ovog klona za proizvodnju pjenušavih vina u uvjetima kontinentalnog Vinogorja Zagreb. Različitim senzornim metodama bolje je ocijenjeno pjenušavo vino s manjom dozom ekspedicijskog likera i voćno- cvjetnom aromom
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Iva Šikuten
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Bernard Kozina
(autor)