Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1241427

Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435


Šikuten, Iva; Kozina, Bernard; Jeromel, Ana; Preiner, Darko; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435 // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 100-106 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1241427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435
(Sensory evaluation of Graševina clone OB-435 sparkling wine)

Autori
Šikuten, Iva ; Kozina, Bernard ; Jeromel, Ana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45 (2022), 6; 100-106

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Graševina ; pjenušava vina ; klon OB-435 ; senzorna analiza
(Graševina ; sparkling wine ; clone OB-435 ; sensory evaluation)

Sažetak
Na globalnom tržištu vina dolazi do promjena u preferencijama potrošača te popularnost pjenušavih vina raste, a sličan trend događa se i u Republici Hrvatskoj. Graševina, kao najznačajnija bijela sorta vinove loze u Hrvatskoj, pokazala je veliku adaptabilnost na različite ekološke uvjete. Provedbom klonske selekcije, klon OB-435 izdvojio se svojim karakteristikama kao pogodan za proizvodnju pjenušavih vina. Stoga je cilj ovog rada bio ocijeniti kvalitetu pjenušavih vina proizvedenih od klona OB-435. Vina su proizvedena klasičnom metodom, te su dodane dvije koncentracije ekspedicijskog likera- 1, 5 mL L-1 (GR-1, 5) i 2, 5 mL L-1 (GR-2, 5). Osnovni kemijski parametri i senzorna analiza proizvedenih pjenušavih vina, potvrdila su pogodnost ovog klona za proizvodnju pjenušavih vina u uvjetima kontinentalnog Vinogorja Zagreb. Različitim senzornim metodama bolje je ocijenjeno pjenušavo vino s manjom dozom ekspedicijskog likera i voćno- cvjetnom aromom

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.zastitabilja.com.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šikuten, Iva; Kozina, Bernard; Jeromel, Ana; Preiner, Darko; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435 // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 100-106 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Šikuten, I., Kozina, B., Jeromel, A., Preiner, D. & Jagatić Korenika, A. (2022) Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435. Glasnik zaštite bilja, 45 (6), 100-106.
@article{article, author = {\v{S}ikuten, Iva and Kozina, Bernard and Jeromel, Ana and Preiner, Darko and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {100-106}, keywords = {Gra\v{s}evina, pjenu\v{s}ava vina, klon OB-435, senzorna analiza}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {45}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Senzorna ocjena pjenu\v{s}avog vina ´Gra\v{s}evina´ klon OB- 435}, keyword = {Gra\v{s}evina, pjenu\v{s}ava vina, klon OB-435, senzorna analiza} }
@article{article, author = {\v{S}ikuten, Iva and Kozina, Bernard and Jeromel, Ana and Preiner, Darko and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {100-106}, keywords = {Gra\v{s}evina, sparkling wine, clone OB-435, sensory evaluation}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {45}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Sensory evaluation of Gra\v{s}evina clone OB-435 sparkling wine}, keyword = {Gra\v{s}evina, sparkling wine, clone OB-435, sensory evaluation} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font