Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1240771

PROBIR PREHRAMBENOG RIZIKA I KONTINUIRANO PRAĆENJE PREHRAMBENOG STATUSA OSOBA OBOLJELIH OD ALZHEIMEROVE BOLESTI


Repovečki, Senka; Pomper, Ljiljana
PROBIR PREHRAMBENOG RIZIKA I KONTINUIRANO PRAĆENJE PREHRAMBENOG STATUSA OSOBA OBOLJELIH OD ALZHEIMEROVE BOLESTI // Neurologia Croatica. Supplement, 71 (2022), 3; 77-77 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1240771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROBIR PREHRAMBENOG RIZIKA I KONTINUIRANO PRAĆENJE PREHRAMBENOG STATUSA OSOBA OBOLJELIH OD ALZHEIMEROVE BOLESTI
(NUTRITIONAL RISK SCREENING AND CONTINUOUS MONITORING OF THE NUTRITIONAL STATUS OF PERSONS SUFFERING FROM ALZHEIMER'S DISEASE)

Autori
Repovečki, Senka ; Pomper, Ljiljana

Izvornik
Neurologia Croatica. Supplement (1331-5196) 71 (2022), 3; 77-77

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Alzheimerove bolest, pothranjenost, prehrambeni rizik, probir, mjerni instrument
(Alzheimer's disease, malnutrition, nutritional risk, screening, measuring instrument)

Sažetak
Kod osoba s Alzheimerovom bolesti (AB), koje se zbog kognitivnih i komunikacijskih poteškoća ne mogu zauzeti za sebe, potrebno je posvetiti brigu ne samo o vrsti ishrane već i načinu na koji se ono provodi. Budući da osoba s demencijom dosta luta, u stalnom je pokretu, potrebna joj je visokokalorična prehrana. Kako bolest napreduje, vremenom se javljaju poteškoće sa žvakanjem i gutanjem hrane. Jednako tako, dolazi do gubitka na tjelesnoj težini što rezultira mišićnom slabošću, padovima i drugim komplikacijama koje smanjuju kvalitetu života. U završnom stadiju bolesti osoba gubi nagon za hranjenjem, zaboravlja kako žvakati i progutati hranu, te postoji visoki rizik za aspiraciju ili mehaničku opstrukciju gornjih dišnih putova. Malnutricija kod osoba oboljelih od AB je povezana s nižom kvalitetom života, višim stopama infekcije, većim morbiditetom, mortalitetom te pojačanom skrbi zdravstvenih i nezdravstvenih njegovatelja. Stope prevalencije pothranjenosti kod oboljelih od AB može varirati ovisno o tome je li bolesnik boravi u zajednici ili u okruženju dugotrajne skrbi. Utvrđeno je da su ambulantni bolesnici s AB njih 41% imali visok rizik za pothranjenost, a kod osoba u smještaju dugotrajne skrbi kod njih 60% je procijenjen rizika za pothranjenost, a kod 29% ispitanika bila je prisutna pothranjenost. Alati za probir prehrambenog rizika vrlo su korisni u svakodnevnoj praksi kako bi na vrijeme otkrili potencijalnu ili potvrdili već nastalu pothranjenost. Nutritivni probir trebao bi biti dio definiranog kliničkog protokola koji rezultira planom djelovanja ako je rezultat probira pozitivan. U radu će biti opisani alati za probir prehrambenog rizika, a to su: Nutritional Risk Screening-2002 (NRS-2002) predstavlja anketu koja je preporučena od ESPEN-a za bolesnike u bolničkim uvjetima ; 2. SARC-F (Strength, Assistance with walking, Rise from a chair, Climb stairs, Falls) upitnik koji se koristi za procjenu rizika od sarkopenije ; The Edinburgh Feeding Evaluation in Dementia Questionnaire (EdFED-Q) upitnik je valjan i pouzdan instrument koji koriste medicinske sestre za procjenu poteškoća vezanih uz unos hrane i tekućine ; i Mini Nutritional Assessment (MNA) upitnik koji je razvijen specifično za identificiranje pothranjenosti i rizika za pothranjenost kod starijih osoba.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Klinička bolnica "Merkur",
Klinika za psihijatriju Vrapče

Profili:

Avatar Url Senka Repovečki (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Repovečki, Senka; Pomper, Ljiljana
PROBIR PREHRAMBENOG RIZIKA I KONTINUIRANO PRAĆENJE PREHRAMBENOG STATUSA OSOBA OBOLJELIH OD ALZHEIMEROVE BOLESTI // Neurologia Croatica. Supplement, 71 (2022), 3; 77-77 (domaća recenzija, članak, stručni)
Repovečki, S. & Pomper, L. (2022) PROBIR PREHRAMBENOG RIZIKA I KONTINUIRANO PRAĆENJE PREHRAMBENOG STATUSA OSOBA OBOLJELIH OD ALZHEIMEROVE BOLESTI. Neurologia Croatica. Supplement, 71 (3), 77-77.
@article{article, author = {Repove\v{c}ki, Senka and Pomper, Ljiljana}, year = {2022}, pages = {77-77}, keywords = {Alzheimerove bolest, pothranjenost, prehrambeni rizik, probir, mjerni instrument}, journal = {Neurologia Croatica. Supplement}, volume = {71}, number = {3}, issn = {1331-5196}, title = {PROBIR PREHRAMBENOG RIZIKA I KONTINUIRANO PRA\'{C}ENJE PREHRAMBENOG STATUSA OSOBA OBOLJELIH OD ALZHEIMEROVE BOLESTI}, keyword = {Alzheimerove bolest, pothranjenost, prehrambeni rizik, probir, mjerni instrument} }
@article{article, author = {Repove\v{c}ki, Senka and Pomper, Ljiljana}, year = {2022}, pages = {77-77}, keywords = {Alzheimer's disease, malnutrition, nutritional risk, screening, measuring instrument}, journal = {Neurologia Croatica. Supplement}, volume = {71}, number = {3}, issn = {1331-5196}, title = {NUTRITIONAL RISK SCREENING AND CONTINUOUS MONITORING OF THE NUTRITIONAL STATUS OF PERSONS SUFFERING FROM ALZHEIMER'S DISEASE}, keyword = {Alzheimer's disease, malnutrition, nutritional risk, screening, measuring instrument} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font