Pregled bibliografske jedinice broj: 123960
Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent
Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent // Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003. str. 199-199 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 123960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent
(Influence of drying parameters on drying kinetics of carrot and effective diffusion coefficient)
Autori
Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Velić, Darko ; Bilić, Mate ; Bucić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003, 199-199
Skup
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sušenje; kinetika sušenja; efektivni koeficijent difuzije; mrkva
(drying; drying kinetic; effective diffusion coefficient; carrot)
Sažetak
Provedeno je laboratorijsko infracrveno sušenje mrkve radi utvrđivanja utjecaja temperature sušenja i debljine uzoraka na kinetiku sušenja i efektivni difuzijski koeficijent. Sušenje je provođeno na uzorcima mrkve različite debljine (3, 6, 8, 10 mm) u temperaturnom intervalu od 50 °C do 100 °C. Pri izvođenju eksperimentalnih mjerenja korištena je termogravimetrijska metoda uz kontinuirano mjerenje temperature uzoraka. Standardnom laboratorijskom metodom, osušenim uzorcima mrkve određen je rehidratacijski omjer. Za opisivanje kinetike sušenja korišten je eksponencijalni model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim rezultatima, a efektivni difuzijski koeficijent izračunat je prema Fick-ovom zakonu difuzije. Iz dobivenih krivulja sušenja vidljivo je da nema jasno izraženog perioda konstantne brzine sušenja uz postojanje dva perioda opadajuće brzine sušenja. Brzina sušenja raste s povećanjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka, dok se vrijednost efektivnog difuzijskog koeficijenta (8, 78· ; ; 10^-10 – 2, 09· ; ; 10^-8 m^2/s) povećava s povišenjem temperature i povećanjem debljine uzorka, uz 2-3 puta veće vrijednosti u drugom periodu opadajuće brzine sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113005
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(autor)
Srećko Tomas
(autor)
Darko Velić
(autor)
Mirela Planinić
(autor)
Mate Bilić
(autor)