Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 123960

Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent


Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Velić, Darko; Bilić, Mate; Bucić, Ana
Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent // Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003. str. 199-199 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 123960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent
(Influence of drying parameters on drying kinetics of carrot and effective diffusion coefficient)

Autori
Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Velić, Darko ; Bilić, Mate ; Bucić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003, 199-199

Skup
XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sušenje; kinetika sušenja; efektivni koeficijent difuzije; mrkva
(drying; drying kinetic; effective diffusion coefficient; carrot)

Sažetak
Provedeno je laboratorijsko infracrveno sušenje mrkve radi utvrđivanja utjecaja temperature sušenja i debljine uzoraka na kinetiku sušenja i efektivni difuzijski koeficijent. Sušenje je provođeno na uzorcima mrkve različite debljine (3, 6, 8, 10 mm) u temperaturnom intervalu od 50 °C do 100 °C. Pri izvođenju eksperimentalnih mjerenja korištena je termogravimetrijska metoda uz kontinuirano mjerenje temperature uzoraka. Standardnom laboratorijskom metodom, osušenim uzorcima mrkve određen je rehidratacijski omjer. Za opisivanje kinetike sušenja korišten je eksponencijalni model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim rezultatima, a efektivni difuzijski koeficijent izračunat je prema Fick-ovom zakonu difuzije. Iz dobivenih krivulja sušenja vidljivo je da nema jasno izraženog perioda konstantne brzine sušenja uz postojanje dva perioda opadajuće brzine sušenja. Brzina sušenja raste s povećanjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka, dok se vrijednost efektivnog difuzijskog koeficijenta (8, 78&middot ; ; 10^-10 – 2, 09&middot ; ; 10^-8 m^2/s) povećava s povišenjem temperature i povećanjem debljine uzorka, uz 2-3 puta veće vrijednosti u drugom periodu opadajuće brzine sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113005

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (autor)

Avatar Url Srećko Tomas (autor)

Avatar Url Darko Velić (autor)

Avatar Url Mirela Planinić (autor)

Avatar Url Mate Bilić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Velić, Darko; Bilić, Mate; Bucić, Ana
Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent // Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003. str. 199-199 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Planinić, M., Tomas, S., Velić, D., Bilić, M. & Bucić, A. (2003) Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent. U: Zrnčević, S. (ur.)Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Tomas, Sre\'{c}ko and Veli\'{c}, Darko and Bili\'{c}, Mate and Buci\'{c}, Ana}, editor = {Zrn\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2003}, pages = {199-199}, keywords = {su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, efektivni koeficijent difuzije, mrkva}, title = {Utjecaj parametara su\v{s}enja na kinetiku su\v{s}enja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent}, keyword = {su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, efektivni koeficijent difuzije, mrkva}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Tomas, Sre\'{c}ko and Veli\'{c}, Darko and Bili\'{c}, Mate and Buci\'{c}, Ana}, editor = {Zrn\v{c}evi\'{c}, S.}, year = {2003}, pages = {199-199}, keywords = {drying, drying kinetic, effective diffusion coefficient, carrot}, title = {Influence of drying parameters on drying kinetics of carrot and effective diffusion coefficient}, keyword = {drying, drying kinetic, effective diffusion coefficient, carrot}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font