Pregled bibliografske jedinice broj: 1238433
Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva
Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 16-25 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1238433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva
(Processing effects on bioactive compounds in mushrooms)
Autori
Širić, Ivan ; Troskot Vugrenić, Ivana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45
(2022), 6;
16-25
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bioaktivne tvari, gljive, nutritivni sastav, prerada, zdravstvena dobrobit
(bioactive components, mushrooms, nutritional composition, processing, health benefits)
Sažetak
Upotreba gljiva za jelo ima dugu tradiciju, a od davnina gljive su bile poznate kao poslastica, ali i kao lijek. Zapisi o upotrebi gljiva u prehrambene i ljekovite svrhe datiraju još od Hypokrata grčkog liječnika. Gljive su jedan od važnijih sastojaka u tradicionalnoj medicini zbog svog ljekovitog potencijala i ljekovitih svojstava, a trenutačno su u fokusu brojnih istraživanja zbog svojih terapeutskih sposobnosti. Nutritivne prednosti gljiva prvenstveno su vidljive u značajnom izvoru esencijalnih bjelančevina, neprobavljivih ugljikohidrata, nezasićenih masti, minerala, kao i raznih vitamina koji su poboljšali njihovu potrošnju, a što je rezultiralo razvojem raznih prerađenih proizvoda od gljiva. Zapisi o nutritivnom, nutriceutskom i terapeutskom potencijalu gljiva i njihovoj upotrebi kao funkcionalnoj hrani ukazuju na ogroman potencijal bioaktivnih spojeva prisutnih u gljivama. Buduća istraživanja trebaju biti usmjerena na razvoj procesa prerade uz zadržavanje bioaktivnih komponenti gljiva i valorizaciju otpada koji nastaje tijekom prerade. Također, potrebno je unaprijediti mehanizme djelovanja bioaktivnih komponenti gljiva kako bi se utvrdile njihove različite uloge i funkcije u prevenciji i liječenju bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)