Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1238433

Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva


Širić, Ivan; Troskot Vugrenić, Ivana
Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 16-25 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1238433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva
(Processing effects on bioactive compounds in mushrooms)

Autori
Širić, Ivan ; Troskot Vugrenić, Ivana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45 (2022), 6; 16-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bioaktivne tvari, gljive, nutritivni sastav, prerada, zdravstvena dobrobit
(bioactive components, mushrooms, nutritional composition, processing, health benefits)

Sažetak
Upotreba gljiva za jelo ima dugu tradiciju, a od davnina gljive su bile poznate kao poslastica, ali i kao lijek. Zapisi o upotrebi gljiva u prehrambene i ljekovite svrhe datiraju još od Hypokrata grčkog liječnika. Gljive su jedan od važnijih sastojaka u tradicionalnoj medicini zbog svog ljekovitog potencijala i ljekovitih svojstava, a trenutačno su u fokusu brojnih istraživanja zbog svojih terapeutskih sposobnosti. Nutritivne prednosti gljiva prvenstveno su vidljive u značajnom izvoru esencijalnih bjelančevina, neprobavljivih ugljikohidrata, nezasićenih masti, minerala, kao i raznih vitamina koji su poboljšali njihovu potrošnju, a što je rezultiralo razvojem raznih prerađenih proizvoda od gljiva. Zapisi o nutritivnom, nutriceutskom i terapeutskom potencijalu gljiva i njihovoj upotrebi kao funkcionalnoj hrani ukazuju na ogroman potencijal bioaktivnih spojeva prisutnih u gljivama. Buduća istraživanja trebaju biti usmjerena na razvoj procesa prerade uz zadržavanje bioaktivnih komponenti gljiva i valorizaciju otpada koji nastaje tijekom prerade. Također, potrebno je unaprijediti mehanizme djelovanja bioaktivnih komponenti gljiva kako bi se utvrdile njihove različite uloge i funkcije u prevenciji i liječenju bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Širić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Širić, Ivan; Troskot Vugrenić, Ivana
Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 16-25 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Širić, I. & Troskot Vugrenić, I. (2022) Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva. Glasnik zaštite bilja, 45 (6), 16-25.
@article{article, author = {\v{S}iri\'{c}, Ivan and Troskot Vugreni\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {16-25}, keywords = {bioaktivne tvari, gljive, nutritivni sastav, prerada, zdravstvena dobrobit}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {45}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {U\v{c}inci prerade na bioaktivne spojeve gljiva}, keyword = {bioaktivne tvari, gljive, nutritivni sastav, prerada, zdravstvena dobrobit} }
@article{article, author = {\v{S}iri\'{c}, Ivan and Troskot Vugreni\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {16-25}, keywords = {bioactive components, mushrooms, nutritional composition, processing, health benefits}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {45}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Processing effects on bioactive compounds in mushrooms}, keyword = {bioactive components, mushrooms, nutritional composition, processing, health benefits} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font