Pregled bibliografske jedinice broj: 123757
Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza (Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom u stadiju ranog porasta
Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza (Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom u stadiju ranog porasta // XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem. Priopćenja / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 169-172 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 123757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza
(Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom
u stadiju ranog porasta
(The connection among the OS-hybrids maize (Zea
mays L.) seed vigor, seed fractions and
temperature in early growth stage)
Autori
Jug, Irena ; Teklić, Tihana ; Andrić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem. Priopćenja
/ Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 169-172
Skup
XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2003. - 21.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
vigor ; sjeme ; kukuruz ; frakcije zrna ; rani porast ; temperatura
(maize ; seed ; seed vigor ; seed fractions ; temperature ; early growth stage)
Sažetak
Sjeme hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta u Osijeku (OsSK444, OsSk552 i OsSK644) proizvedeno je na više lokaliteta u istočnoj Slavoniji. Frakcije zrna razdvojene su prema veličini i obliku, utvrđena je masa 1000 zrna po frakcijama, a vigor sjemena je testiran standardnom metodom klijavosti, energije klijanja, cold testom i konduktivitetom sjemena. Također je mjeren intenzitet disanja sjemena tijekom klijanja na 10, 15 i 20°C te su na istim temperaturama u klima komori postavljeni vegetacijski pokusi. U fazi pojave trećeg lista kod normalno razvijenih klijanaca određena je prosječna masa izdanka. Ispitivanja su vršena u 4 ponavljanja s propisanom ili odgovarajućom količinom sjemena. Morfološke osobine sjemena (masa, veličina, oblik) u velikoj su mjeri određivale fiziološke pokazatelje vigora sjemena, dok je utjecaj hibrida bio slabije izražen. Temperatura je izrazito utjecala na metabolizam sjemena u klijanju i ranom porastu što je u ovom ispitivanju rezultiralo proporcionalnom masom izdanka, pri čemu je utjecaj hibrida i frakcije zrna također bio vrlo značajan.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)