Pregled bibliografske jedinice broj: 1237200
Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica
Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 3 (2022), 261-270 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1237200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka
pomoću stanica
(Trends in Cell-based Production of Meat and Milk
Analogues)
Autori
Slivac, Igor ; Radošević, Kristina ; Gaurina Srček, Višnja
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 3
(2022);
261-270
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
stanična poljoprivreda, biotehnologija, kultivirano meso, nadomjestak mlijeka
(cellular agriculture, biotechnology, cultured meat, milk analogue)
Sažetak
Povećanje broja stanovnika vodi k povećanoj potražnji za hranom. Zato je vrlo važno baviti se usklađivanjem povećane proizvodnje hrane sa smanjenjem štetnog utjecaja na okoliš kojeg ima globalno širenje poljoprivrede. Novo područje biotehnologije, nazvano stanična poljoprivreda, moglo bi doprinijeti rješavanju ovog problema. Stanična poljoprivreda nudi drugačije proizvodne sustave za mnoge proizvode životinjskog i biljnog podrijetla koji se danas dobivaju stočarstvom ili poljodjelstvom. Meso i mlijeko dva su takva proizvoda, a proizvodnja njihovih analoga primjenom stanične poljoprivrede cilj je sve većeg broja tvrtki širom svijeta. One razvijaju tehnologiju oslanjajući se na iskustva stečena u tkivnom inženjerstvu i bioprocesima sa životinjskim stanicama. U ovom radu donosimo pregled novih tehnologija koje se temelje na uzgoju kulture stanica za dobivanje tzv. in vitro kultiviranog mesa i analoga mlijeka. Također raspravljamo o kvaliteti navedenih proizvoda te potrebama i održivosti njihove proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts