Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1236713

Karakterizacija meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle)


Prđun, Saša
Karakterizacija meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle) // Hrvatska pčela, 141 (2022), 12; 370-373 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 1236713 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle)
(Characterization of Himalayan Balsam (Impatiens glandulifera Royle))

Autori
Prđun, Saša

Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 141 (2022), 12; 370-373

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
med, žljezdasti nedirak, fizikalno-kemijska svojstva
(honey, Himalayan balsam, physico-chemical properties)

Sažetak
Prvi zapis o prisutnosti žljezdastog nedirka u Hrvatskoj datira iz kasnih 60-ih i početka 70-ih godina prošlog stoljeća. Iako je zabilježen na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, danas je najrašireniji na sjeveru zemlje uz obale rijeke Mure. Predstavlja značajan izvor nektara za medonosne pčele u kasno ljeto budući da mu se cvatnja odvija od kraja srpnja do početka rujna ovisno i vremenskim prilikama. Žljezdasti nedirak karakteriziraju veliki cvatovi s ljubičastim, 3-4 cm dugim, zigomorfnim cvjetovima. Zbog kasne cvatnje i obilnog izlučivanja nektara (19 µL/24 h s 48-53% šećera) privlači velik broj pčela i ostalih oprašivača. Utvrđene vrijednosti električne provodnosti kretale su se od 0, 27 do 0, 45 mS/cm s prosjekom od 0, 37 mS/cm. Prosječni sadržaj HMF-a iznosio je 21, 44 mg/kg, a kretao se u rasponu od 2, 40 mg/kg do 45, 54 mg/kg, što je više od dopuštene količine (<40 mg/kg). Prosječna aktivnost dijastaze u analiziranim uzorcima iznosila je 39, 1 DN s minimalnom vrijednošću od 26, 8 DN i maksimalnom vrijednošću od 52, 1 DN, dok se pH vrijednost u ispitivanim uzorcima meda kretale od 3, 91 do 4, 42, s prosječnom vrijednošću od 4, 05. Slobodna kiselost se kretala od 23, 65 mmol/kg do 44, 53 mmol/kg, s prosjekom 33, 98 mmol/kg, a ukupna kiselost od 23, 28 mmol/kg do 51, 40 mmol/kg s prosjekom od 35, 92 mmol/kg. Boja meda od žljezdastog nedirka je klasificirana kao ekstra svijetlo jantarna do svijetlo jantarna. Prema senzorskom profilu ovu vrstu meda karakterizira postojan miris i aroma (topla nota, po sladu) sa srednje izraženom slatkoćom i slabo izraženom kiselošću. Boja mu je svijetlo jantarna. Brzina kristalizacije je umjerena i karakterizirana brzom pojavom opalescencije i želatinoznih oblika kristala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Saša Prđun (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prđun, Saša
Karakterizacija meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle) // Hrvatska pčela, 141 (2022), 12; 370-373 (recenziran, članak, stručni)
Prđun, S. (2022) Karakterizacija meda od žljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle). Hrvatska pčela, 141 (12), 370-373.
@article{article, author = {Pr\djun, Sa\v{s}a}, year = {2022}, pages = {370-373}, keywords = {med, \v{z}ljezdasti nedirak, fizikalno-kemijska svojstva}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {141}, number = {12}, issn = {1330-3635}, title = {Karakterizacija meda od \v{z}ljezdastog nedirka (Impatiens glandulifera Royle)}, keyword = {med, \v{z}ljezdasti nedirak, fizikalno-kemijska svojstva} }
@article{article, author = {Pr\djun, Sa\v{s}a}, year = {2022}, pages = {370-373}, keywords = {honey, Himalayan balsam, physico-chemical properties}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {141}, number = {12}, issn = {1330-3635}, title = {Characterization of Himalayan Balsam (Impatiens glandulifera Royle)}, keyword = {honey, Himalayan balsam, physico-chemical properties} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font