Pregled bibliografske jedinice broj: 1236233
Snažniji imunitet uz mlijeko i mliječne proizvode
Snažniji imunitet uz mlijeko i mliječne proizvode, 2022. (popularni rad).
CROSBI ID: 1236233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Snažniji imunitet uz mlijeko i mliječne proizvode
(Stronger immunity with milk and milk products)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2022
Ključne riječi
mlijeko ; mliječni proizvodi ; vitamini ; mliječna mast ; mineralne tvari
(milk ; milk products ; vitamins ; milk fat ; minerals)
Sažetak
Mlijeko se smatra potpuno prirodnom te najkompletnijom hranom koje se sastoji od vode (oko 87 %), proteina (oko 3, 4 %), mliječne masti (oko 3, 7 %) te mliječnog šećera – laktoze (oko 4, 6 %). Osim toga, mlijeko obiluje i mineralnim tvarima i vitaminima, a svi ti sastojci zajedno su vrlo bitni za funkcioniranje svakog organizma. Mlijeko sadrži oko 40 različitih mineralnih tvari, a one koje se nalaze u većim količinama su kalcij, fosfor, magnezij, natrij i kalij. Kalcij i fosfor iz mlijeka se mogu direktno ugraditi u naše kosti i zube jer je njihov omjer povoljan te zbog toga lako iskoristiv. Smatra se da jedna litra mlijeka zadovoljava potrebe odraslog organizma za kalcijem i fosforom. Osim toga, mlijeko je bogato visokovrijednim proteinima koji sadrže sve esencijalne aminokiseline (one koje naš organizam ne može sam proizvesti, već ih moramo prehranom unositi) koje su vrlo lako iskoristive te pozitivno utječu na organizam. Osim mineralnih tvari, mlijeko je osobito bogato vitaminima B skupine koji također spadaju u esencijalne elemente. Konzumacijom litre mlijeka dnevno mogu se u potpunosti zadovoljiti potrebe za vitaminom B2 (riboflavinom) i vitaminom B12 koji su odgovorni za mehanizme šećera, lipida i pravilnog rada živčanog sustava. Laktoza u mlijeku ima višestruku ulogu, lako je probavljiva (osim kod osoba koje imaju nedostatak enzima za razgradnju laktoze), potiče peristaltiku crijeva, olakšava probavu masti i proteina, poboljšava apsorpciju kalcija i fosfora. Osim toga, uspostavlja blago kiselu reakciju u crijevima te na taj način sprečava rast i razmnožavanje štetnih bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)