Pregled bibliografske jedinice broj: 1236174
Primjena proteina u proizvodnji hrane aditivnim tehnikama
Primjena proteina u proizvodnji hrane aditivnim tehnikama, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1236174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena proteina u proizvodnji hrane aditivnim
tehnikama
(Application of Proteins in Food Production Using
Additive Techniques)
Autori
Županić, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
21
Mentor
Lukinac, Jasmina
Ključne riječi
proteini ; aditivne tehnike ; 3D ispis ; prehrambena tehnologija
(proteins ; additive techniques ; 3D printing ; food technology)
Sažetak
Proces trodimenzionalnog ispisa (3DP) je tehnologija koja nudi mogućnost stvaranja novih prehrambenih proizvoda. Zbog potencijalnih prednosti koje bi 3DP mogao donijeti prehrambenoj industriji u budućnosti, ova tehnologija nedavno je privukla pozornost mnogih istraživača. Istraživači ulažu velike napore da 3DP tehnologija nađe veću primjenu u prehrambenoj industriji. Budući da se 3DP tehnologija primjenjuje na različite vrste prehrambenih materijala. U ovom radu naglasak će biti na primjeni aditivne tehnike 3DP vlaknastih materijala na bazi proteina. Nadalje, istražit će se najprikladnije metode 3DP- a (selektivno lasersko sinteriranje, nanošenje veziva, inkjet tisak i tisak na principu ekstruzije) te izbor najboljeg 3D pisača za ovu vrstu prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam