Pregled bibliografske jedinice broj: 1236173
Procjena kvalitativnih svojstava sira metodom računalnog vida
Procjena kvalitativnih svojstava sira metodom računalnog vida, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1236173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kvalitativnih svojstava sira metodom
računalnog vida
(Evaluation of the Quality Properties of Cheese Using
a Computer Vision Method)
Autori
Deže, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
18
Mentor
Lukinac, Jasmina
Ključne riječi
računalni vid ; računalna analiza slike ; sir ; kvalitativna svojstva ; boja
(computer vision method ; image analysis cheese ; quality properties ; colour)
Sažetak
U završnom radu je opisana primjena računalnog vida i računalne analize slike u određivanju kvalitativnih svojstava sira poput topljivosti, svojstva otpuštanja ulja i svojstva promjene boje tijekom zagrijavanja. Računalni vid je disciplina koja ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji zbog svoje objektivnosti, ponovljivosti i ekonomičnosti. U radu je također opisana usporedba empirijskih metoda s metodama računalnog vida u određivanju kvalitativnih svojstava sira. Iznose se i teorijske osnove samog sira kao mliječne namirnice i teorijske osnove računalnog vida i analize slike potrebne za razumijevanje samog procesa obrade slike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam