Pregled bibliografske jedinice broj: 1235977
Utjecaj značajki tla na morfološka i kemijska svojstva plodova pitomog kestena (Castanea sativa Mill.) u sastojinama različitog načina gospodarenja
Utjecaj značajki tla na morfološka i kemijska svojstva plodova pitomog kestena (Castanea sativa Mill.) u sastojinama različitog načina gospodarenja, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1235977 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj značajki tla na morfološka i kemijska
svojstva plodova pitomog kestena (Castanea sativa
Mill.) u sastojinama različitog načina
gospodarenja
(Influence of soil properties on the morphological
and chemical traits of the sweet chestnut fruits
(Casanea sativa Mill.) in the forest stands of
different types of management)
Autori
Perković, Mateo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
42
Mentor
Poljak, Igor
Neposredni voditelj
Vidaković, Antonio
Ključne riječi
pitomi kesten ; značajke tla ; plodovi ; morfometrijska analiza ; kemijska analiza
(sweet chestnut ; soil characteristics ; fruits ; morphometric analysis ; chemical analysis)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi pedološka svojstva tla te morfološku i kemijsku varijabilnost plodova pitomog kestena na području Zrinske gore. Uzorci za istraživanja sakupljeni su na području UŠP Sisak, Šumarija Hrvatska Kostajnica u G.J. Šamarica I, u četiri odjela/odsjeka različitog načina gospodarenja. U svakom odjelu/odsjeku sakupljen je kompozitni uzorak tla s dubine od 0 do 10 cm ispod 20 stabala, s kojih je sakupljeno minimalno 100 plodova za morfološka i kemijska istraživanja. Plodovi su obrađeni standardiziranim morfometrijskim metodama, a na svim uzorcima je određen i udjel vode, pepela, masti i škroba. Nadalje, na svim uzorcima tla određen je granulometrijski sastav, zatim pH reakcija tla i udio organskog i ukupnog ugljika te ukupnog dušika suhim spaljivanjem. U istraživanim odjelima/odsjecima tekstura tla kreće se u rasponu od praškaste ilovače do praškaste glinaste ilovače. pH- vrijednost u H2O kreće se u rasponu od 4, 96 do 5, 25, a u CaCl2 u rasponu od 3, 90 do 4, 29. Drugim riječima, tla na istraživanom području su vrlo jako do jako kisela. Morfometrijskom analizom je utvrđeno da se na osnovi morfologije plodova odjeli/odsjeci i stabla unutar odjela/odsjeka statistički značajno razlikuju. Nasuprot tomu, za kemijski sastav plodova nisu utvrđene statistički značajne razlike između odjela/odsjeka. Morfometrijskim i pedološkim analizama je utvrđeno da se od četiri istraživana odjela/odsjeka izdvaja odjel/odsjek kojeg karakterizira mezofilnije stanište, fitocenološka zajednica Aposeri foetidae-Castanetum sativae, s nešto višom pH- vrijednošću tla i drugačijom teksturnom oznakom tla (veći udjel frakcije pijeska i manji gline) te nešto krupnijim plodovima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije