Pregled bibliografske jedinice broj: 1235974
UZGOJ MESNATIH PASMINA SVINJA ZA PROIZVODNJU TRADICIJSKIH SUHOMESNATIH PROIZVODA
UZGOJ MESNATIH PASMINA SVINJA ZA PROIZVODNJU TRADICIJSKIH SUHOMESNATIH PROIZVODA, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1235974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UZGOJ MESNATIH PASMINA SVINJA ZA PROIZVODNJU
TRADICIJSKIH SUHOMESNATIH PROIZVODA
(BREEDING OF MEATY PIGS FOR PRODUCTION OF TRADITIONAL
CURED MEAT PRODUCTS)
Autori
Dereh Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
25
Mentor
Samac Danijela
Ključne riječi
Uzgoj svinja, tradicijski suhomesnati proizvodi
(Pig breeding, traditional cured meat products)
Sažetak
Republika Hrvatska ima dugu tradiciju u uzgoju svinja i proizvodnji suhomesnatih proizvoda. Naši najpoznatiji suhomesnati proizvodi su: kulen, šunka, slanina i kobasica. Da bi se postigla visoka kvaliteta suhomesnatih proizvoda, veliku pažnju treba posvetiti u odabiru genotipova, hranidbe i načinu držanja svinja u proizvodnji suhomesnatih proizvoda. Genotip svinja ponajprije utječe na proizvodne karakteristike svinja (dnevni prirast, konverzija hrane), na kvalitetu njihovih polovica i mesa, a time i na kvalitetu njihovih suhomesnatih proizvoda. Od negenetskih čimbenika velika pažnja se treba obratiti na hranidbu i smještaj, jer interakcija tih negenetskih čimbenika s genetskim (odabir genotipa) dovesti će do proizvodnje kvalitetnih tovljenika i mesa, a time i do kvalitetnih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Danijela Samac
(mentor)