Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1235957

Ekološka proizvodnja mesa svinja


Orešković Ana
Ekološka proizvodnja mesa svinja, 2022., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1235957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološka proizvodnja mesa svinja
(Organic production of pigs meat)

Autori
Orešković Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
40

Mentor
Samac Danijela

Ključne riječi
ekološko svinjogojstvo ; svinjogojska proizvodnja ; meso svinja
(organic pig farming ; pig production ; pig meat)

Sažetak
Ekološka poljoprivreda predstavlja poseban sustav održivog gospodarenja u poljoprivredi koji uključuje uzgoj životinja i biljaka, proizvodnju hrane, sirovina i prirodnih vlakana te preradu osnovnih proizvoda. U posljednjih tridesetak godina udio ekološkog poljoprivrednog zemljišta u Europi značajno se povećao i sada iznosi oko 3 milijuna hektara. Glavni razlog tome je širok spektar mjera koje poduzimaju državne uprave zemalja Europske unije koje nude mogućnosti intenzivnog bavljenja ovim načinom poljoprivredne proizvodnje. To je dobar i nužan preduvjet za ekološki uzgoj svinja. Naša zemlja ispunjava sve uvjete za ekološki prihvatljiv uzgoj svinja. Ima pašnjake iznimne kvalitete, zaštićen i čist okoliš, povoljne klimatske uvjete i geografski položaj koji povećava interes za uzgoj i proizvodnju svinja. Upravo prelazak na ekološki način svinjogojske proizvodnje prema mnogim čimbenicima predstavlja pouzdanu zamjenu duboko ukorijenjenom konvencionalnom načinu uzgoja svinja. Konvencionalni uzgoj svinja ostavlja brojne negativne posljedice na okoliš te je iz tog razloga važno što više razvijati ekološku proizvodnju svinja. Upravo zbog toga i cilj države trebao bi biti poticanje domaćih ekoloških proizvođača svinja kako bi išli u korak i bili konkurentni s razvijenim zemljama Europske unije. Za ekološki uzgoj svinja nužno je i poznavati tehnologiju proizvodnje, tj. znati koje genotipove svinja koristiti u ovoj proizvodnji, te poznavanje općih načela ekološke proizvodnje (držanje, hranidba, zdravstvena zaštita), što je bio cilj prikazati ovim radom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Orešković Ana
Ekološka proizvodnja mesa svinja, 2022., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Orešković Ana (2022) 'Ekološka proizvodnja mesa svinja', diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {ekolo\v{s}ko svinjogojstvo, svinjogojska proizvodnja, meso svinja}, title = {Ekolo\v{s}ka proizvodnja mesa svinja}, keyword = {ekolo\v{s}ko svinjogojstvo, svinjogojska proizvodnja, meso svinja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {organic pig farming, pig production, pig meat}, title = {Organic production of pigs meat}, keyword = {organic pig farming, pig production, pig meat}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font