Pregled bibliografske jedinice broj: 1235957
Ekološka proizvodnja mesa svinja
Ekološka proizvodnja mesa svinja, 2022., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1235957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka proizvodnja mesa svinja
(Organic production of pigs meat)
Autori
Orešković Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
40
Mentor
Samac Danijela
Ključne riječi
ekološko svinjogojstvo ; svinjogojska proizvodnja ; meso svinja
(organic pig farming ; pig production ; pig meat)
Sažetak
Ekološka poljoprivreda predstavlja poseban sustav održivog gospodarenja u poljoprivredi koji uključuje uzgoj životinja i biljaka, proizvodnju hrane, sirovina i prirodnih vlakana te preradu osnovnih proizvoda. U posljednjih tridesetak godina udio ekološkog poljoprivrednog zemljišta u Europi značajno se povećao i sada iznosi oko 3 milijuna hektara. Glavni razlog tome je širok spektar mjera koje poduzimaju državne uprave zemalja Europske unije koje nude mogućnosti intenzivnog bavljenja ovim načinom poljoprivredne proizvodnje. To je dobar i nužan preduvjet za ekološki uzgoj svinja. Naša zemlja ispunjava sve uvjete za ekološki prihvatljiv uzgoj svinja. Ima pašnjake iznimne kvalitete, zaštićen i čist okoliš, povoljne klimatske uvjete i geografski položaj koji povećava interes za uzgoj i proizvodnju svinja. Upravo prelazak na ekološki način svinjogojske proizvodnje prema mnogim čimbenicima predstavlja pouzdanu zamjenu duboko ukorijenjenom konvencionalnom načinu uzgoja svinja. Konvencionalni uzgoj svinja ostavlja brojne negativne posljedice na okoliš te je iz tog razloga važno što više razvijati ekološku proizvodnju svinja. Upravo zbog toga i cilj države trebao bi biti poticanje domaćih ekoloških proizvođača svinja kako bi išli u korak i bili konkurentni s razvijenim zemljama Europske unije. Za ekološki uzgoj svinja nužno je i poznavati tehnologiju proizvodnje, tj. znati koje genotipove svinja koristiti u ovoj proizvodnji, te poznavanje općih načela ekološke proizvodnje (držanje, hranidba, zdravstvena zaštita), što je bio cilj prikazati ovim radom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Danijela Samac
(mentor)