Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1234948

Mikotoksini u uzorcima hrane


Prica, Doroteja
Mikotoksini u uzorcima hrane, 2022., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 1234948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikotoksini u uzorcima hrane
(MYCOTOXINS IN FOOD SAMPLES)

Autori
Prica, Doroteja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
15.07

Godina
2022

Stranica
60

Mentor
Tomić Linšak, Dijana

Ključne riječi
plijesni, mikotoksini, mikotoksikoze, MDK
(molds, mycotoxins, mycotoxicosis, MAC)

Sažetak
Iako je prošlo više od 50 godina od otkrića mikotoksina, oni su i dalje najzastupljeniji prirodni kontaminanti velikog broja poljoprivrednih kultura u svijetu. Nastaju kao proizvodi sekundarnog metabolizma plijesni, zbog čega njihova produkcija ovisi o različitim okolišnim uvjetima. Zbog izrazite stabilnosti, ovi spojevi mogu biti zastupljeni „od polja do stola“. Glavni izvor mikotoksina u ljudskoj prehrani su različite vrste žitarica i sjemenki uljarica. Mikotoksini koji predstavljaju najveću potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi su aflatoksini, okratoksini, fumonizini, patulin, zearalenon i deoksinivalenol, a bolesti uzorokovane njihovim trovanjem nazivaju se mikotoksikoze. Ipak, posebnu zabrinutost izaziva kancerogeno djelovanje utvrđeno kod pojedinih vrsta mikotoksina. Premda je produkciju mikotoksina često nemoguće spriječiti, veliki značaj pridaje se razvoju strategija i metoda uklanjanja ili inaktivacije mikotoksina. Ovaj globalni problem pokušava se riješiti usvajanjem strogih regulatornih smjernica za glavne vrste mikotoksina. Cilj rada bio je utvrditi u kojim su uzorcima prisutne najveće koncentracije mikotoksina te odstupaju li dobiveni rezultati od maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK) u periodu od 2016. do 2021. godine. Najveća prisutnost aflatoksina B1 i ukupnih aflatoksina zabilježena je u uzorcima kikirikija, te je 7 od ukupno 81 uzorka (8.6%) sadržavalo koncentracije iznad MDK. Određene koncentracije deoksinivalenoa pronađene su u 17% uzoraka pekarskih proizvoda, no niti u jednom ne prelaze MDK. Zearalenon i okratoksin A nisu utvrđeni niti u jednom uzorku u koncentraciji iznad granice kvantifikacije.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dijana Tomić Linšak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prica, Doroteja
Mikotoksini u uzorcima hrane, 2022., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
Prica, D. (2022) 'Mikotoksini u uzorcima hrane', diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prica, Doroteja}, year = {2022}, pages = {60}, keywords = {plijesni, mikotoksini, mikotoksikoze, MDK}, title = {Mikotoksini u uzorcima hrane}, keyword = {plijesni, mikotoksini, mikotoksikoze, MDK}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prica, Doroteja}, year = {2022}, pages = {60}, keywords = {molds, mycotoxins, mycotoxicosis, MAC}, title = {MYCOTOXINS IN FOOD SAMPLES}, keyword = {molds, mycotoxins, mycotoxicosis, MAC}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font