Pregled bibliografske jedinice broj: 1234382
Mogućnost primjene moringe u proizvodima od kozjeg mlijeka
Mogućnost primjene moringe u proizvodima od kozjeg mlijeka, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1234382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost primjene moringe u proizvodima od kozjeg
mlijeka
(The possibility of using moringa in goat milk
products)
Autori
Rajačić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2020
Stranica
51
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
mliječni proizvodi ; kozje mlijeko ; Moringa oleifera ; biljni ekstrakti
(dairy products ; goat's milk ; Moringa oleifera ; plant extracts)
Sažetak
Popularnost kozjeg mlijeka sve više raste, a razlog tome su njegove dijetetske i terapijske prednosti. Sastojci kozjeg mlijeka svojim osobinama (bolja probavljivost, hipoalergenost, veći puferski kapacitet, viša pH vrijednost) povoljno djeluju na zdravlje ljudi. Boljoj probavljivosti pridonose kratko i srednje lančane masne kiseline kojih kozje mlijeko sadrži više od kravljeg mlijeka. Kozje mlijeko može se obogatiti raznim biljnim ekstraktima među kojima je i Moringa oleifera bogatog nutritivnog sastava koji pozitivno djeluje na zdravlje ljudi. Moringa je bogata vitaminima, mineralnim tvarima, polifenolima, flavonoidima, alkaloidima, izotiocijanatima i taninima koji mogu utjecati na fizikalno-kemijska svojstva mliječnih proizvoda. Cilj ovog diplomskog rada je opisati i analizirati metode ekstrakcije ljekovitog bilja, njihovu upotrebu u mliječnoj industriji i dati pregled mogućnosti dodatka Moringe oleifere u proizvode od kozjeg mlijeka te njezinu nutritivnu vrijednost i utjecaj na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)