Pregled bibliografske jedinice broj: 1234375
Utjecaj moringe na fizikalno-kemijske karakteristike i fermentaciju kravljeg mlijeka
Utjecaj moringe na fizikalno-kemijske karakteristike i fermentaciju kravljeg mlijeka, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1234375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj moringe na fizikalno-kemijske karakteristike
i fermentaciju kravljeg mlijeka
(Influence of moringa on physico chemical
characteristics and fermentation of cow s milk)
Autori
Miksera, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2020
Stranica
48
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; fenoli ; fermentacija ; jogurt ; Moringa oleifera
(antioxidant capacity ; phenols ; fermentation ; yogurt ; Moringa oleifera)
Sažetak
Fermentirani mliječni proizvodi poznati su po brojnim pozitivnim utjecajima na ljudsko zdravlje i njihova je konzumacija proširena diljem svijeta. Ekstrakt lista Moringe oleifere bogat je vitaminima, mineralnim tvarima, polifenolima, flavonoidima, taninima i proteinima te je njegov dodatak u mlijeko prije fermentacije izvrstan način obogaćivanja fermentiranih mliječnih proizvoda. Cilj ovog diplomskog rada bio je proizvesti jogurt s ekstraktom lista moringe i usporediti ga s kontrolnim uzorkom jogurta bez dodanog ekstrakta. Provedene su fizikalno – kemijske, mikrobiološke, reološke i senzorske analize. Dodatak ekstrakta moringe u mlijeko prije fermentacije rezultiralo je kraćim vremenom fermentacije, nižom pH vrijednosti jogurta, povećanim rastom bakterija jogurtne kulture, boljim reološkim svojstvima, povećanim udjelom ukupnih fenola te povećanim antioskidacijskim kapacitetom jogurta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)