Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1234366

Analogni sirevi


Jelenić, Luka
Analogni sirevi, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1234366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analogni sirevi
(Cheese analogues)

Autori
Jelenić, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2021

Stranica
22

Mentor
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
analogni sir ; kazein ; nutritivna vrijednost ; proizvodnja analognih sireva ; sastav analognih sireva
(analogue cheese ; casein ; nutritional value ; composition and production of analogue cheeses)

Sažetak
Analogni sirevi su homogene smjese slične siru dobivene miješanjem vode, ulja ili masti, proteina, emulgirajućih soli i ostalih sastojaka pod utjecajem topline i mehaničke obrade. Prodaja i potražnja za analognim sirevima usko je povezana sa razvojem industrijske proizvodnje gotove i polugotove hrane, a potražnju povećava i interes potrošača za prehrambenim proizvodima s manjim sadržajem zasićenih masti, kolesterola i nižom kalorijskom vrijednosti. Prema sastavu analogni sirevi mogu se klasificirati kao mliječni, djelomično mliječni ili bezmliječni, ovisno o tome jesu li njihove masne i/ili proteinske komponente mliječnog ili biljnog porijekla. Ovaj rad temeljem dostupne relevantne literature daje kratki pregled sastava, vrsta, karakteristika, nutritivnih vrijednosti, primjene te načina proizvodnje analognih sireva, kao i pregled novih spoznaja o analognim sirevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jelenić, Luka
Analogni sirevi, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelenić, L. (2021) 'Analogni sirevi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeleni\'{c}, Luka}, year = {2021}, pages = {22}, keywords = {analogni sir, kazein, nutritivna vrijednost, proizvodnja analognih sireva, sastav analognih sireva}, title = {Analogni sirevi}, keyword = {analogni sir, kazein, nutritivna vrijednost, proizvodnja analognih sireva, sastav analognih sireva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeleni\'{c}, Luka}, year = {2021}, pages = {22}, keywords = {analogue cheese, casein, nutritional value, composition and production of analogue cheeses}, title = {Cheese analogues}, keyword = {analogue cheese, casein, nutritional value, composition and production of analogue cheeses}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font