Pregled bibliografske jedinice broj: 1234366
Analogni sirevi
Analogni sirevi, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1234366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analogni sirevi
(Cheese analogues)
Autori
Jelenić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2021
Stranica
22
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
analogni sir ; kazein ; nutritivna vrijednost ; proizvodnja analognih sireva ; sastav analognih sireva
(analogue cheese ; casein ; nutritional value ; composition and production of analogue cheeses)
Sažetak
Analogni sirevi su homogene smjese slične siru dobivene miješanjem vode, ulja ili masti, proteina, emulgirajućih soli i ostalih sastojaka pod utjecajem topline i mehaničke obrade. Prodaja i potražnja za analognim sirevima usko je povezana sa razvojem industrijske proizvodnje gotove i polugotove hrane, a potražnju povećava i interes potrošača za prehrambenim proizvodima s manjim sadržajem zasićenih masti, kolesterola i nižom kalorijskom vrijednosti. Prema sastavu analogni sirevi mogu se klasificirati kao mliječni, djelomično mliječni ili bezmliječni, ovisno o tome jesu li njihove masne i/ili proteinske komponente mliječnog ili biljnog porijekla. Ovaj rad temeljem dostupne relevantne literature daje kratki pregled sastava, vrsta, karakteristika, nutritivnih vrijednosti, primjene te načina proizvodnje analognih sireva, kao i pregled novih spoznaja o analognim sirevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)