Pregled bibliografske jedinice broj: 1234308
Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice
Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1234308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice
(Influence of thermal treatment on donkey milk)
Autori
Komljenović, Antea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
27
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
mlijeko magarice ; proteini sirutke ; toplinska obrada
(Donkey milk ; heat treatment ; Whey proteins)
Sažetak
Ljekovitost mlijeka magarice poznata je još od doba starih Egipćana, a danas se sve više preporuča u prehrani osjetljivije populacije, najčešće kao zamjena za kravlje mlijeko u prehrani dojenčadi. Posebnost mlijeka čine imunoaktivni sastojci te se zbog toga ne preporuča termička obrada već svjeţa konzumacija neposredno nakon muţnje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih reţima toplinske obrade na proteine mlijeka te odrediti fizikalna svojstva, kemijski sastav i mikrobiološku sliku mlijeka magarice. Na temelju provedenog istraţivanja moţe se zaključiti kako prilikom toplinske obrade na 65 °C tijekom 30 minuta dolazi do većinske denaturacije proteina sirutke i takav tretman se ne preporuča, dok toplinska obrada na temperaturi od 72 °C tijekom 15 sekundi nema značajnijeg utjecaja i takav tretman se moţe preporučiti za obradu mlijeka magarice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)