Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1234308

Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice


Komljenović, Antea
Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1234308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice
(Influence of thermal treatment on donkey milk)

Autori
Komljenović, Antea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2019

Stranica
27

Mentor
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
mlijeko magarice ; proteini sirutke ; toplinska obrada
(Donkey milk ; heat treatment ; Whey proteins)

Sažetak
Ljekovitost mlijeka magarice poznata je još od doba starih Egipćana, a danas se sve više preporuča u prehrani osjetljivije populacije, najčešće kao zamjena za kravlje mlijeko u prehrani dojenčadi. Posebnost mlijeka čine imunoaktivni sastojci te se zbog toga ne preporuča termička obrada već svjeţa konzumacija neposredno nakon muţnje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih reţima toplinske obrade na proteine mlijeka te odrediti fizikalna svojstva, kemijski sastav i mikrobiološku sliku mlijeka magarice. Na temelju provedenog istraţivanja moţe se zaključiti kako prilikom toplinske obrade na 65 °C tijekom 30 minuta dolazi do većinske denaturacije proteina sirutke i takav tretman se ne preporuča, dok toplinska obrada na temperaturi od 72 °C tijekom 15 sekundi nema značajnijeg utjecaja i takav tretman se moţe preporučiti za obradu mlijeka magarice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Komljenović, Antea
Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Komljenović, A. (2019) 'Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Komljenovi\'{c}, Antea}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {mlijeko magarice, proteini sirutke, toplinska obrada}, title = {Utjecaj toplinske obrade na mlijeko magarice}, keyword = {mlijeko magarice, proteini sirutke, toplinska obrada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Komljenovi\'{c}, Antea}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {Donkey milk, heat treatment, Whey proteins}, title = {Influence of thermal treatment on donkey milk}, keyword = {Donkey milk, heat treatment, Whey proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font