Pregled bibliografske jedinice broj: 1234094
Hrvatska u povijesnom kontekstu svjetskog sirarstva
Hrvatska u povijesnom kontekstu svjetskog sirarstva // Zbornik sažetaka 2. međunarodne znanstveno-stručne konferencije "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva"
Knin, Hrvatska, 2022. str. 10-10 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1234094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrvatska u povijesnom kontekstu svjetskog sirarstva
(Croatia in the historical context of cheesemaking in
the world)
Autori
Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Rako, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 2. međunarodne znanstveno-stručne konferencije "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva"
/ - , 2022, 10-10
Skup
2. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva
Mjesto i datum
Knin, Hrvatska, 25.11.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sir, povijest, Hrvatska, tradicija, vreća od životinjske kože
(cheese, history, Croatia, tradition, animal skin sack)
Sažetak
Zbog svoje klimatske raznolikosti, Hrvatska se smatra zemljom koja je bogata sirarskom poviješću. Tradicijski su sirevi nastali samoniklo na nekom području kao posljedica dugotrajnog uzgoja i korištenja određene mliječne stoke, kao i razvoja specifične proizvodnje sira koja se prenosila s generacije na generaciju. Mnogi danas svjetski poznati sirevi izvorno su nastali na nekom specifičnom lokalitetu kao rezultat tradicije spravljanja sira određene okolišnim čimbenicima. Čak i danas, mnoge među njima nije moguće vjerodostojno kopirati, ako se njihova proizvodnja izmjesti iz područja njihova izvorna nastanka. Stoga su mnoga recentna istraživanja usmjerena na definiranje njihove autentičnosti, što uključuje primjenu različitih kemijskih, fizikalnih i mikrobioloških analiza. Međutim, povijesni podatci također mogu upotpuniti ove analize. Sukladno znanstvenim spoznajama, proizvodnja sira u Hrvatskoj počela je vrlo rano, već u Neolitiku oko 5200 godina prije Krista. Od tog vremena do danas, postoji kontinuirana proizvodnja sira na području Hrvatske, što je potkrepljeno postojanjem nekih vrijednih tradicijskih sireva čija je proizvodnja preživjela sve do danas. Vjerojatno najjasnija potvrda ovoga je sir koji zrije u životinjskoj koži (sir iz mišine) koji se proizvodi na području središnje Dalmacije, dakle na području gdje su pronađeni prvi dokazi proizvodnje sira u Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog rada dati prikaz nekih povijesnih činjenica proizvodnje sira u Hrvatskoj u kontekstu svjetskog sirarstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)