Pregled bibliografske jedinice broj: 1233942
Upiši poljoprivrednu - proizvodi hranu i brini se o okolišu
Upiši poljoprivrednu - proizvodi hranu i brini se o okolišu. Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 2020 (prirucnik)
CROSBI ID: 1233942 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upiši poljoprivrednu - proizvodi hranu i brini se o
okolišu
(Enter the agricultural school - produce food and
take care of the environment)
Autori
Oplanić, Milan ; Franić, Ramona ; Begić, Martina ; Čehić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Grad
Poreč
Godina
2020
Stranica
34
ISBN
978-953-7296-25-4
Ključne riječi
Obilježja poljoprivrede ; Poljoprivredno obrazovanje ; Mladi poljoprivrednik ; Poreč
(Characteristics of agriculture ; Agricultural education ; Young farmer ; Porec)
Sažetak
Poljoprivreda je u Istri oduvijek bila jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti i glavnih izvora dohotka lokalnog stanovništva. Razlog tome su vrlo povoljni prirodni uvjeti pogodni za uzgoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, razvijeno turističko tržište koje omogućava kvalitetniji plasman proizvoda, kao i mogućnost nastavka školovanja na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta i razvoj znanstvene karijere u Institutu za poljoprivredu i turizam. Međutim, trendovi u istarskoj poljoprivredi nisu najbolji – veliki udio poljoprivrednih površina se ne koristi, broj poljoprivrednih gospodarstava se smanjuje, a također nizak je udio mladih nositelja poljoprivrednih gospodarstava – svega 15% nositelja je mlađe od 40 godina. Današnja poljoprivreda može biti uspješna i održiva jedino ako se njome bave mladi ljudi koji posjeduju dovoljno znanja, vještina i energije potrebnih za nužne iskorake prema inovativnoj i organiziranijoj proizvodnji. Smanjenje interesa mladih za bavljenje poljoprivredom može imati dugoročno vrlo negativne društvene, ekološke i gospodarske posljedice kao što su depopulacija i starenje stanovništva na ruralnom prostoru, gubitak kulturne i tradicijske baštine, degradacija zemljišta, smanjenje bioraznolikosti i slično.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb