Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1233919

Sigurnost vode – sigurnost hrane


Habuda-Stanić, Mirna
Sigurnost vode – sigurnost hrane // Zbornik sažetaka 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane / Sokolić, Darja (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022. str. 51-52 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1233919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sigurnost vode – sigurnost hrane
(Water safety - food safety)

Autori
Habuda-Stanić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane / Sokolić, Darja - Osijek : Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022, 51-52

Skup
4. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane = 4th Croatian Food Safety Risk Assessment Conference

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 06.06.2022. - 07.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sigurnost hrane ; zdravstvena ispravnost vode ; prehrambena industrija
(food safety ; water safety ; food industry)

Sažetak
Voda je jedina namirnica za kojom, neovisno o vjeri i rasi, socioekonomskom statusu te zemljopisnom položaju, svakodnevno imaju potrebu i koriste svi stanovnici Zemlje, a dostupnost zdravstveno ispravne vode za piće temeljni je preduvjet osiguranja zdravlja populacije. Globalizacija, urbanizacija, stoljetna industrijska aktivnost, prekomjerno korištenje fosilnih goriva i niz drugih ljudskih aktivnosti tijekom proteklog stoljeća, značajno je narušilo ravnotežu svih segmenata ekosustava te ubrzalo i osnažilo učinke globalnih klimatskih promjena naročito vidljive u ekstremnim promjenama hidrološkog ciklusa i pogoršanju kakvoće vodnih resursa. Stoga je prerada i isporuka dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode za piće danas zahtjevna je i jedna od najodgovornijih zadaća modernog društva. Voda u procesima prehrambene industrije sudjeluje izravno, kao sirovina, sudjeluje u procesima pripreme hrane ili se koristi u svrhe održavanja čistoće i higijena pogona. Utjecaj kvalitete vode na kvalitetu i sigurnost hrane često se zanemaruje, no voda, koja se koristi u procesima pripreme hrane, može sadržavati pojedine mikroorganizme i kemijske tvari koji značajno mogu narušiti zdravstvenu ispravnost hrane. Kako bi se osigurala sigurnost hrane, važno je da vodu koja sudjeluje u procesima pripreme hrane pripremiti i obraditi u skladu s nacionalnim sanitarnim standardima što prije svega podrazumijeva odsutnost patogenih mikroorganizama. Također treba pratiti i koncentracije pojedinih, a prije svega štetnih kemijskih i radioaktivnih tvari u navedenoj vrsti vode. U ovom radu prikazani su modeli praćenja utjecaja kvalitete i sigurnosti vode na sigurnost hrane pomoću indeksa bakterijske kvalitete vode, kojim se izražava prihvatljivost kvalitete vode kao sirovine u bakteriološkom smislu i pojavnosti patogenih bakterija. Uz navedeni, primjenjuje se i indeks toksičnosti vode kojim se izražava pojavnost i koncentraciju pojedinih toksičnih sastojaka vode te indeks kemijske kvalitete vode kojim se prati kiselost vode te koncentracije mineralnih sola, prije svega soli kalcija i magnezija koje čine tvrdoću vode.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirna Habuda-Stanić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Habuda-Stanić, Mirna
Sigurnost vode – sigurnost hrane // Zbornik sažetaka 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane / Sokolić, Darja (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022. str. 51-52 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Habuda-Stanić, M. (2022) Sigurnost vode – sigurnost hrane. U: Sokolić, D. (ur.)Zbornik sažetaka 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane.
@article{article, author = {Habuda-Stani\'{c}, Mirna}, editor = {Sokoli\'{c}, D.}, year = {2022}, pages = {51-52}, keywords = {sigurnost hrane, zdravstvena ispravnost vode, prehrambena industrija}, title = {Sigurnost vode – sigurnost hrane}, keyword = {sigurnost hrane, zdravstvena ispravnost vode, prehrambena industrija}, publisher = {Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Habuda-Stani\'{c}, Mirna}, editor = {Sokoli\'{c}, D.}, year = {2022}, pages = {51-52}, keywords = {food safety, water safety, food industry}, title = {Water safety - food safety}, keyword = {food safety, water safety, food industry}, publisher = {Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font