Pregled bibliografske jedinice broj: 123374
Zrenje sireva
Zrenje sireva // Četvrto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj, Zbornik radova / Zdravko Barač (ur.).
Varaždinske Toplice: Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2002. str. 47-56 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 123374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zrenje sireva
(Cheese ripening)
Autori
Kalit, Samir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Četvrto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj, Zbornik radova
/ Zdravko Barač - Varaždinske Toplice : Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2002, 47-56
Skup
Četvrto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i treća izložba hrvatskih ovčijih i kozjih sireva
Mjesto i datum
Varaždinske Toplice, Hrvatska, 24.10.2002. - 25.10.2002
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zrenje sireva; aktivnost enzima; uvjeti zrenja; kontrola i njega sira; pogreške tijekom zrenja
(cheese ripening; enzymatic activity; ripening condition; controle cheese; faults during cheese ripening)
Sažetak
U radu je opisano što se podrazumijeva pod zrenjem sira i o čemu ovisi aktivnost enzima u siru tijekom zrenja. Navedeni su optimalni uvjeti za zrenje polutvrdih i tvrdih autohtonih hrvatskih sireva i kako ih postići. U radu su opisane osnove kontrole i njege sireva tijekom zrenja te pogreške koje se mogu javiti na sirevima kao posljedica loše higijene, neodgovarajuće tehnologije i nepovoljnih uvjeta tijekom zrenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)