Pregled bibliografske jedinice broj: 123335
Značaj kvalitete ovčjeg i kozjeg mlijeka u preradi
Značaj kvalitete ovčjeg i kozjeg mlijeka u preradi // Zbornik radova "Četvrtog savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj" / Barać Zdravko (ur.).
Lahti, 2002. str. 37-46 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 123335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj kvalitete ovčjeg i kozjeg mlijeka u preradi
(Importance of sheep and goat milk in processing)
Autori
Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
Zbornik radova "Četvrtog savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj"
/ Barać Zdravko - Lahti, 2002, 37-46
Skup
"Četvrto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj"
Mjesto i datum
Varaždinske Toplice, Hrvatska, 24.10.2002. - 25.10.2002
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ovčje i kozje mlijeko; kemijski sastav; fizikalne osobine; higijenska kakvoća; organoleptičke osobine
(sheep and goat milk; chemical composition; physical properties; higienic quality; organoleptic quality)
Sažetak
Ovčje i kozje mlijeko predstavlja izuzetno značajnu sirovinu u proizvodnji sira. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na kvalitetu, sastav i osobine mlijeka kao sirovine za preradu. Mast i bjelančevine su najvažniji sastojci mlijeka koji utječu na količinu sira, izgled i osobine sirnog tijesta. Od fizikalnih osobina značajne su pH i SH vrijednost i točka ledišta mlijeka. Kriteriji higijenske kvalitete određeni su brojem somatskih stanica i brojem bakterija. Posebno je istaknuta važnost određivanja somatskih stanica i njihov utjecaj na kvalitetu mlijeka u preradi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)