Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1233217

Slastice i poslastice u lektirama za gimnazije (izbor, 1. dio)


Nosić, Vesna
Slastice i poslastice u lektirama za gimnazije (izbor, 1. dio) // Varaždinski učitelj, 5 (2022), 10; 413-431 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1233217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Slastice i poslastice u lektirama za gimnazije (izbor, 1. dio)
(Sweets and cakes in the works of literature from required reading list for high school (selection, 1st part))

Autori
Nosić, Vesna

Izvornik
Varaždinski učitelj (2623-7237) 5 (2022), 10; 413-431

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
hrvatski jezik, lektire za gimnazije, slastice, poslastice, gastronomska kultura
(Croatian language, required reading list for high school, sweets, cakes, gastronomic culture)

Sažetak
Tradicija pisanja o slasticama i poslasticama potječe od davnih vremena. Motivi slastica i poslatica zastupljeni su i u književnom stvaralaštvu mnogih književnika. U ovaj rad uvrštena su izabrana lektirna književna djela iz Hrvatskog jezika za gimnazije koja povezuju motivi slastica i poslastica: 44 književnika iz svjetske i hrvatske književnosti napisala su 50 djela u koja su unijeli 62 različite vrste slastica i poslastica. Djela iz svjetske književnosti pisana su od renesanse do kasnog modernizma, a djela iz hrvatske književnosti od renesanse do postmodernizma. Rad je strukturiran u tri poglavlja. Prvo poglavlje, Slastice i poslastice u lektirama za gimnazije (izbor, 1. dio), sadrži dva potpoglavlja: 1. Svjetska književnost i 2. Hrvatska književnost ; oba potpoglavlja sadrže kronološki popis književnopovijesnih razdoblja, književnika, naslova djela i (po)slastica zastupljenih u pojedinom djelu. Drugo poglavlje, Primjeri slastica i poslastica, sadrži sažeto objašnjenje, a zatim primjer svake (po)slastice zabilježene u izdvojenim lektirama. Treće poglavlje, Osvrt na vrste slastica i poslastica, sadrži dodatni komentar. Slastice i poslastice donose dio gastronomske kulture pojedinog društvenog sloja, vremena i države.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Književnost



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vesna Nosić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Nosić, Vesna
Slastice i poslastice u lektirama za gimnazije (izbor, 1. dio) // Varaždinski učitelj, 5 (2022), 10; 413-431 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Nosić, V. (2022) Slastice i poslastice u lektirama za gimnazije (izbor, 1. dio). Varaždinski učitelj, 5 (10), 413-431.
@article{article, author = {Nosi\'{c}, Vesna}, year = {2022}, pages = {413-431}, keywords = {hrvatski jezik, lektire za gimnazije, slastice, poslastice, gastronomska kultura}, journal = {Vara\v{z}dinski u\v{c}itelj}, volume = {5}, number = {10}, issn = {2623-7237}, title = {Slastice i poslastice u lektirama za gimnazije (izbor, 1. dio)}, keyword = {hrvatski jezik, lektire za gimnazije, slastice, poslastice, gastronomska kultura} }
@article{article, author = {Nosi\'{c}, Vesna}, year = {2022}, pages = {413-431}, keywords = {Croatian language, required reading list for high school, sweets, cakes, gastronomic culture}, journal = {Vara\v{z}dinski u\v{c}itelj}, volume = {5}, number = {10}, issn = {2623-7237}, title = {Sweets and cakes in the works of literature from required reading list for high school (selection, 1st part)}, keyword = {Croatian language, required reading list for high school, sweets, cakes, gastronomic culture} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font