Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1233003

Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda


Mojsović Ćuić, Ana; Feher Turković, Lana; Domjanić Drozdek, Sandra; Kocijan, Ivna
Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda // Knjiga sažetaka radova/ 21. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 7. konferencija zdravstvenih profesija/ Global trends in nursing and healthcare / grupa urednika (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2022. str. 38-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1233003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda
(Species origin molecular-biological analysis of the of several types of meat in the composition of some food products)

Autori
Mojsović Ćuić, Ana ; Feher Turković, Lana ; Domjanić Drozdek, Sandra ; Kocijan, Ivna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka radova/ 21. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 7. konferencija zdravstvenih profesija/ Global trends in nursing and healthcare / Grupa urednika - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2022, 38-38

ISBN
978-953-6239-81-8

Skup
21. konferencija medicinskih sestara i tehničara ; 7. konferencija zdravstvenih profesija

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 10.10.2022. - 11.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
meso ; prehrambeni proizvodi ; podrijetlo ; PCR
(meat ; food products ; origin ; PCR)

Sažetak
Podrijetlo mesa koje se nalazi u sastavu određenog prehrambenog proizvoda moguće je odrediti molekularno-biološkim metodama analize DNA. Ova metoda ima značajne mogućnosti u provjeri autentičnosti prehrambenih proizvoda i kontroli ispravnosti deklaracija, čime se štite potrošači i osigurava dosljedno poštivanje propisa o kvaliteti hrane. Metode se baziraju na izolaciji DNA iz uzoraka mesa i mesnih prerađevina i umnažanju odsječaka DNA specifičnih za određene vrste metodom lančane reakcije polimerazom, te detekcijom odsječaka tehnikom elektroforeze i identifikacijom vrste na temelju veličine umnoženih odsječaka. U ovom pilot-istraživanju analizirali smo dvadesetak uzoraka mesnih prehrambenih proizvoda prikupljenih u mesnicama na području grada Zagreba i ispitali sastav s obzirom na najčešće konzumirane vrste mesa (piletina, svinjetina, govedina).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mojsović Ćuić, Ana; Feher Turković, Lana; Domjanić Drozdek, Sandra; Kocijan, Ivna
Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda // Knjiga sažetaka radova/ 21. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 7. konferencija zdravstvenih profesija/ Global trends in nursing and healthcare / grupa urednika (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2022. str. 38-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Mojsović Ćuić, A., Feher Turković, L., Domjanić Drozdek, S. & Kocijan, I. (2022) Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda. U: grupa urednika (ur.)Knjiga sažetaka radova/ 21. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 7. konferencija zdravstvenih profesija/ Global trends in nursing and healthcare.
@article{article, author = {Mojsovi\'{c} \'{C}ui\'{c}, Ana and Feher Turkovi\'{c}, Lana and Domjani\'{c} Drozdek, Sandra and Kocijan, Ivna}, year = {2022}, pages = {38-38}, keywords = {meso, prehrambeni proizvodi, podrijetlo, PCR}, isbn = {978-953-6239-81-8}, title = {Molekularno-biolo\v{s}ka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda}, keyword = {meso, prehrambeni proizvodi, podrijetlo, PCR}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mojsovi\'{c} \'{C}ui\'{c}, Ana and Feher Turkovi\'{c}, Lana and Domjani\'{c} Drozdek, Sandra and Kocijan, Ivna}, year = {2022}, pages = {38-38}, keywords = {meat, food products, origin, PCR}, isbn = {978-953-6239-81-8}, title = {Species origin molecular-biological analysis of the of several types of meat in the composition of some food products}, keyword = {meat, food products, origin, PCR}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font