Pregled bibliografske jedinice broj: 1233003
Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda
Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda // Knjiga sažetaka radova/ 21. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 7. konferencija zdravstvenih profesija/ Global trends in nursing and healthcare / grupa urednika (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2022. str. 38-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1233003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Molekularno-biološka analiza vrsnog podrijetla mesa u sastavu nekih prehrambenih proizvoda
(Species origin molecular-biological analysis of the of several types of meat in the composition of some food products)
Autori
Mojsović Ćuić, Ana ; Feher Turković, Lana ; Domjanić Drozdek, Sandra ; Kocijan, Ivna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka radova/ 21. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 7. konferencija zdravstvenih profesija/ Global trends in nursing and healthcare
/ Grupa urednika - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2022, 38-38
ISBN
978-953-6239-81-8
Skup
21. konferencija medicinskih sestara i tehničara ; 7. konferencija zdravstvenih profesija
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 10.10.2022. - 11.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
meso ; prehrambeni proizvodi ; podrijetlo ; PCR
(meat ; food products ; origin ; PCR)
Sažetak
Podrijetlo mesa koje se nalazi u sastavu određenog prehrambenog proizvoda moguće je odrediti molekularno-biološkim metodama analize DNA. Ova metoda ima značajne mogućnosti u provjeri autentičnosti prehrambenih proizvoda i kontroli ispravnosti deklaracija, čime se štite potrošači i osigurava dosljedno poštivanje propisa o kvaliteti hrane. Metode se baziraju na izolaciji DNA iz uzoraka mesa i mesnih prerađevina i umnažanju odsječaka DNA specifičnih za određene vrste metodom lančane reakcije polimerazom, te detekcijom odsječaka tehnikom elektroforeze i identifikacijom vrste na temelju veličine umnoženih odsječaka. U ovom pilot-istraživanju analizirali smo dvadesetak uzoraka mesnih prehrambenih proizvoda prikupljenih u mesnicama na području grada Zagreba i ispitali sastav s obzirom na najčešće konzumirane vrste mesa (piletina, svinjetina, govedina).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Ana Mojsović Ćuić
(autor)
Lana Feher Turković
(autor)
Ivna Kocijan
(autor)
Sandra Domjanić Drozdek
(autor)