Pregled bibliografske jedinice broj: 1232880
Izolacija i karakterizacija sojeva slatkovodnih mikroalgi
Izolacija i karakterizacija sojeva slatkovodnih mikroalgi, 2018., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1232880 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija sojeva slatkovodnih
mikroalgi
(Isolation and characterisation of freshwater
microalgae strains)
Autori
Čorak, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
11.12
Godina
2018
Stranica
74
Mentor
Mirela Ivančić Šantek
Ključne riječi
mikroalge, ugljikohidrati, lipidi, proteini, pigmenti
(microalgae, carbohydrates, lipids, proteins, pigments)
Sažetak
Iz uzetih uzoraka vode na toku rijeke Gacke, uspješno su izolirani rodovi Chlorella, Scenedesmus i Chlamydomonas. Određivanjem sastava utvrđeno je da su neki sojevi imali i do 35 % ugljikohidrata i proteina te 15 % lipida u suhoj tvari biomase (s. tv.). Daljnjom analizom lipida utvrđena je prisutnost određenih masnih kiselina od kojih su najzastupljenije bile palmitinska i margarinska kiselina te jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline sa 18 C atoma. Najzastupljeniji pigmenti bili su klorofil a (do 4, 7 % s. tv.) i klorofil b (do 2, 3 % s. tv.), a uz koje su još detektirani: ß-karoten, feofitin, lutein, violaksantin i neoksantin. Najpogodniji izvori ugljika za uzgoj izoliranih mikroalgi bili su glukoza, fruktoza i octena kiselina, a izvori dušika kvaščev ekstrakt, pepton i natrijev nitrat.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija