Pregled bibliografske jedinice broj: 1232867
Utjecaj omjera izvora ugljika i dušika na sastav biomase mikroalge Picochlorum sp.
Utjecaj omjera izvora ugljika i dušika na sastav biomase mikroalge Picochlorum sp., 2021., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1232867 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj omjera izvora ugljika i dušika na sastav
biomase mikroalge Picochlorum sp.
(Effect of carbon to nitrogen ratio on biomass
composition of microalga Picochlorum sp.)
Autori
Jaković, Lorena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2021
Stranica
56
Mentor
Mirela Ivančić Šantek
Ključne riječi
mikroalge, Picochlorum sp., različiti C:N omjeri, limitacija izvorom dušika, lipidi
(microalgae, Picochlorum sp., different C:N ratios, nitrogen limitation, lipids)
Sažetak
Fototrofnim uzgojem mikroalge Picochlorum sp. pri različitim C:N omjerima, istražen je utjecaj na njezin rast i sastav biomase. Najveća postignuta koncentracija stanica od 3, 61∙107 st mLˉ¹ zabilježena je u f/2 podlozi i podlozi C:N=13, 52 mol molˉ¹. Najveći udjeli proteina (75, 26 %) i lipida (9, 27 %) zabilježeni su u podlozi s omjerom C:N=67, 64 mol molˉ¹. Najveći udio u lipidima čine zasićene masne kiseline (oko 50 %), a najmanji jednostruko nezasićene masne kiseline (oko 6-12 %). S ciljem povećane akumulacije lipida proveden je šaržni uzgoj navedene mikroalge u dvije faze- s i bez izvora dušika. Prilikom limitacije dušikom u drugoj fazi u podlogama s 1 g Lˉ¹ i 2 g Lˉ¹ NaHCO₃, ustanovljeno je smanjenje udjela proteina s 49 % na 47 % te 42 % na 31 % i ukupnog klorofila s 2, 48 % na 0, 67 % te 2, 09 % na 0, 58 %, ali je rezultirala povećanom akumulacijom lipida u sastavu biomase u podlozi sa 2 g Lˉ¹ NaHCO₃ sa 3, 07 % na 10, 22 %. Osim toga, ustanovljena je promjena profila masnih kiselina pri čemu je povećan udio višestruko nezasićenih masnih kiselina u f/2 podlozi i podlozi sa 1 g Lˉ¹ NaHCO₃ u odnosu na podloge koje su sadržavale izvor dušika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija