Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232827

Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica"


Bulaš, Natalija
Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica", 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1232827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica"
(Technology and analysis of craft beer "Brucošica")

Autori
Bulaš, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
20.09

Godina
2022

Stranica
36

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
craft pivo ; „Grainfather“ ; APA ; fizikalno – kemijska analiza
(craft beer ;)

Sažetak
Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića u svijetu, a sam postupak proizvodnje se tijekom stoljeća nije značajno mijenjao. Međutim, tehnološki napredak tijekom godina je omogućio da se proizvodnja piva unaprijedi u smislu poboljšanja arome i okusa. Posljednjih nekoliko godina se dogodila prava revolucija u proizvodnji piva u kojoj su ključnu ulogu imali proizvođači specijalnih i craft piva. Craft piva se obično proizvode u malim pivovarama po izvornim, tradicionalnim recepturama u ograničenim količinama, a jedna od njihovih glavnih karakteristika je da su nefiltrirana i nepasterizirana. Uz to, pridaje se velika važnost i samoj kvaliteti te autentičnosti, a sve češće se tijekom proizvodnje dodaju različite arome voća i biljaka koje doprinose jedinstvenosti i osebujnosti finalnog proizvoda. U ovom radu je osmišljeno i proizvedeno craft pivo „Brucošica“ pomoću „Grainfather“ sustava te se provela fizikalno-kemijska analiza istog. Dobiveno pivo odlikuju vrlo dobra organoleptička svojstva, dok je analiza istog pokazala blaga odstupanja od očekivanih vrijednosti ispitivanih parametara (prvenstveno IBU i EBC vrijednosti) čemu su najvjerojatniji razlog oksidacijski procesi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bulaš, Natalija
Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica", 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Bulaš, N. (2022) 'Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica"', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bula\v{s}, Natalija}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {craft pivo, „Grainfather“, APA, fizikalno – kemijska analiza}, title = {Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Bruco\v{s}ica"}, keyword = {craft pivo, „Grainfather“, APA, fizikalno – kemijska analiza}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bula\v{s}, Natalija}, year = {2022}, pages = {36}, keywords = {craft beer, }, title = {Technology and analysis of craft beer "Bruco\v{s}ica"}, keyword = {craft beer, }, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font