Pregled bibliografske jedinice broj: 1232825
Proizvodnja i analiza komovice
Proizvodnja i analiza komovice, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1232825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i analiza komovice
(Grape marc spirit production and analysis)
Autori
Ivandić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
45
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
komovica ; fermentacija ; destilacija ; ukupna kiselost ; alkoholna jakost ; hlapljive tvari
(grape marc spirit ; fermentation, distillation ; total acidity ; alcoholic strength ; volatile substances)
Sažetak
Proizvodnja komovice zauzima važno mjesto u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića. Komovica je jedna od najzastupljenijih vrsta rakija koje se proizvode u Hrvatskoj, a posebice u Dalmatinskoj zagori. Također, ona se koristi kao najčešća osnova za proizvodnju ostalih vrsta rakija i likera. Vrlo je važno da cijeli tehnološki proces proizvodnje komovice bude ispravno proveden, počevši od odabira grožđa, provođenja fermentacije i naposljetku same destilacije prefermentirane komine grožđa iz koje se dobiva komovica. Kako bi se komovica mogla plasirati na tržište trebaju biti zadovoljeni određeni fizikalno-kemijski parametri kvalitete propisani Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima. U ovom diplomskom radu opisan je tradicionalni tehnološki proces proizvodnje komovice te su urađene osnovne analize (pH, ukupna kiselost, alkoholna jakost i hlapljive komponente) pet uzoraka komovice koje su proizvedene prema opisanom postupku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivana Generalić Mekinić
(mentor)