Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232825

Proizvodnja i analiza komovice


Ivandić, Luka
Proizvodnja i analiza komovice, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1232825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i analiza komovice
(Grape marc spirit production and analysis)

Autori
Ivandić, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
20.09

Godina
2022

Stranica
45

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
komovica ; fermentacija ; destilacija ; ukupna kiselost ; alkoholna jakost ; hlapljive tvari
(grape marc spirit ; fermentation, distillation ; total acidity ; alcoholic strength ; volatile substances)

Sažetak
Proizvodnja komovice zauzima važno mjesto u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića. Komovica je jedna od najzastupljenijih vrsta rakija koje se proizvode u Hrvatskoj, a posebice u Dalmatinskoj zagori. Također, ona se koristi kao najčešća osnova za proizvodnju ostalih vrsta rakija i likera. Vrlo je važno da cijeli tehnološki proces proizvodnje komovice bude ispravno proveden, počevši od odabira grožđa, provođenja fermentacije i naposljetku same destilacije prefermentirane komine grožđa iz koje se dobiva komovica. Kako bi se komovica mogla plasirati na tržište trebaju biti zadovoljeni određeni fizikalno-kemijski parametri kvalitete propisani Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima. U ovom diplomskom radu opisan je tradicionalni tehnološki proces proizvodnje komovice te su urađene osnovne analize (pH, ukupna kiselost, alkoholna jakost i hlapljive komponente) pet uzoraka komovice koje su proizvedene prema opisanom postupku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivandić, Luka
Proizvodnja i analiza komovice, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Ivandić, L. (2022) 'Proizvodnja i analiza komovice', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivandi\'{c}, Luka}, year = {2022}, pages = {45}, keywords = {komovica, fermentacija, destilacija, ukupna kiselost, alkoholna jakost, hlapljive tvari}, title = {Proizvodnja i analiza komovice}, keyword = {komovica, fermentacija, destilacija, ukupna kiselost, alkoholna jakost, hlapljive tvari}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivandi\'{c}, Luka}, year = {2022}, pages = {45}, keywords = {grape marc spirit, fermentation, distillation, total acidity, alcoholic strength, volatile substances}, title = {Grape marc spirit production and analysis}, keyword = {grape marc spirit, fermentation, distillation, total acidity, alcoholic strength, volatile substances}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font